Jens Liljestrand håller i sin bok på 730 sidor om Wilhelm Moberg.

Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, litteraturvetare, författare, skribent och kritiker har skrivit en doktorsavhandling om Vilhelm Moberg och en biografi – ”Mannen i Skogen” på 730 sidor.

Jens Liljestrand fick ett litteraturpris av tidningen VI, där hans beskrivning av” den svenske mannens nutida vilsenhet” berör och engagerar.

Biografin ”Mannen i Skogen” tog ca 10 år att skriva och kom ut 45 år efter Vilhelm Mobergs död.
BILDEN – av Vilhelm Moberg
Jens farmor hade en stringhylla med böcker av Vilhelm Moberg. I bokhyllan fanns också Vilhelm Mobergs många intervjuer med kvinnor och deras målande beskrivningar av honom som person. Hur han dansade hambo och spelade munspel – samtidigt – i Italien.
Arvi Kivimaa, finländsk författare och teaterchef har beskrivit Vilhelm Moberg som – ”Skogsmannen”- stor och stark med väldiga händer, vilket inte var riktigt sant.
Från vaggan…

Vilhelm föddes i en liten by utanför Emmaboda, Mosboda i ett soldattorp.
Mamma var bonde och pappan soldat och Vilhelm hade 6 syskon, 3 flickor och 3 pojkar.

Vilhelm läste ivrigt från 13 års ålder och blev diktare, journalist, opinionsbildare och dramatiker. Hans stora romaner blev filmade av Jan Troell och Björn och Benny skrev ”Kristina från Duvemåla”.

Den unge fantasifulle Vilhelm läste ”Värend och Wirdarne” av Cavallius som skildrade män som skogsgångare under medeltiden på 1600-talet och Vilhelm beundrade Nils Dacke,
som utropade sig till Kung i Småland.

Jens förklarade hur Vilhelm Mobergs eget mansideal formades av olika omständigheter – en stor längtan efter manlig gemenskap lyser igenom. Från skogsgångaren föddes ”Mannen i Skogen” en karaktär ur romanen ”Rid i natt”.

Sven Edvin Salje var författaren som skapade litterära salonger och bjöd in berömda gäster som Vilhelm Moberg och Harry Martinsson till sitt hem i Jämshög.

Till Vilhelm Mobergs vänkrets räknade han själv Nils Ferlin, August Strindberg och Eywind Johnsson.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelOnsdagsträff med BCCC 15 maj
Nästa artikelPremiär för Blåsmusikens Dag