Fredrik Ekdala höll föredrag i Näsums kyrka.

Kvällens tema: ”När livet inte blir som man tänkt sig” är en föreläsning som Fredrik Ekdala hållit sedan 2012 då han fick sin diagnos – Parkinsons sjukdom.

Fredrik berättar att han haft många olika yrken: skådespelare, dramapedagog för funktionshindrade, sångpedagog samt att han blev involverad i internationell marknadsföring.

Om kärlek på distans, om sociala miljöer, om förväntan, längtan och besvikelser samt att resa sig igen och börja om på nytt. Hur vissa personer kommer in i livet exakt i rätt ögonblick som  till exempel när Bertil  frågade Fredrik:” Har du aldrig tänkt på att bli skådespelare”? ”Jag ska bli popstjärna, sa Fredrik”! Första rollen var Robin Hood och där satt Hon i publiken med stort H.

Fredrik var handledare på Sveriges Radio i Kristianstad när han fick veta att han skulle bli pappa. Förlossningen blev dramatisk med nöddop och ilfart till Lund, där det fanns risk för blödning och flickan – Amalia – deras dotter opererades efter 14 dagar i Lund.

Nu sjunger Fredrik en visa för oss där första raden lyder: ”Snälla, stanna ett tag…” 

Idag är Amalia 14 år och Fredrik vill gärna lära sig att se världen genom Amalias ögon.

Fredrik gör en jämförelse med hur det var på 30-40 talen med idag för ungdomar.

När min pappa fyllde 50 fick han en silverkäpp i present säger Fredrik och poängterar att det finna alla möjligheter för de unga idag – allting är möjligt för ett nyfött barn.

Fredrik har gjort en egen föreställning som heter: ”Nässlor och champagne”.

Det finns hjältar i vardagen som ambulansföraren Johan som engagerade sig i projekt för barnkliniken under 10 år. När Johan blev chef på barnkliniken samlade han in ekonomiska medel för att kunna skapa en trädgård och en lekplats på 4:e våningen.

Läs den fördjupade artikeln här

Text: Karin Mattsson-Coll
Foto: Maria Thunberg

Föregående artikelSamtal med Gunnil Bengtsson i Olofströms Kammarmusikförening
Nästa artikelAtt leva med social ångest – Ångestskolan