Fördjupad artikel: Fredrik Ekdala om livets olika faser och utmaningar

Fredrik Ekdala höll föredrag i Näsums kyrka.

Näsum
Kvällens tema: ”När livet inte blir som man tänkt sig” är en föreläsning som Fredrik Ekdala hållit sedan 2012 då han fick sin diagnos – Parkinsons sjukdom.

Fredrik berättar att han haft många olika yrken: skådespelare, dramapedagog för funktionshindrade, sångpedagog samt att han blev involverad i internationell marknadsföring.

Om kärlek på distans, om sociala miljöer, om förväntan, längtan och besvikelser samt att resa sig igen och börja om på nytt. Hur vissa personer kommer in i livet exakt i rätt ögonblick som  till exempel när Bertil  frågade Fredrik:” Har du aldrig tänkt på att bli skådespelare”? ”Jag ska bli popstjärna, sa Fredrik”! Första rollen var Robin Hood och där satt Hon i publiken med stort H.

Fredrik var handledare på Sveriges Radio i Kristianstad när han fick veta att han skulle bli pappa. Förlossningen blev dramatisk med nöddop och ilfart till Lund, där det fanns risk för blödning och flickan – Amalia – deras dotter opererades efter 14 dagar i Lund.

Nu sjunger Fredrik en visa för oss där första raden lyder: ”Snälla, stanna ett tag…”

Idag är Amalia 14 år och Fredrik vill gärna lära sig att se världen genom Amalias ögon.

Fredrik gör en jämförelse med hur det var på 30-40 talen med idag för ungdomar.

När min pappa fyllde 50 fick han en silverkäpp i present säger Fredrik och poängterar att det finna alla möjligheter för de unga idag – allting är möjligt för ett nyfött barn.

Fredrik har gjort en egen föreställning som heter: ”Nässlor och champagne”.

Det finns hjältar i vardagen som ambulansföraren Johan som engagerade sig i projekt för barnkliniken under 10 år. När Johan blev chef på barnkliniken samlade han in ekonomiska medel för att kunna skapa en trädgård och en lekplats på 4:e våningen.

Fortsättning:

För tre år sedan startade Fredrik ett projekt för att öka ungdomars självkänsla.

Han berättar att tusentals ungdomar varit med.

En gång fick han kontakt med en 24-åring som var självmordsbenägen, Inget jobb, ingen kärlek, ingen uppmärksamhet osv.

Fredrik frågade om hon trodde att hon skulle vara lika olycklig när hon var 40 år och det trodde hon inte.

Fyra månader senare blev dem vänner på facebook och hon såg på livet på ett helt annat sätt.

Fredrik talar om den plastiska (föränderliga) hjärnan och hur hjärnan fungerar som den ”alltid” gjort och tar motorvägen (de vanor som hjärnan känner igen, den lata hjärnan).

När hjärnan tvingas tänka i nya banor så uppstår nya kopplingar mellan synapserna (hjärncellerna) och syretillförseln ökar.

Hjärnan är van att följa ett mönster och det gäller att skapa nya rutiner och vanor, så hjärnan skapar nya spår.

Fredrik säger att han lärt sig så mycket av att vara med i improvisationsteater i 20 år.

Det gäller att släppa på kontrollen, vårt kontrollbehov kan vara ganska starkt, men när du inte har kontroll över allting kan något nytt födas.

På teaterscenen har allting sin egen betydelse t.o.m en grävling. En filosofi som Anton Tjechov skapat. Anton Tjechov  1860-1904 som var författare, dramatiker och läkare.

Finns det ett t.ex ett gevär på scenen så skall det användas på något sätt – ”det Tjechovska geväret”.

Jag var bara 45 år när jag fick min diagnos – Parkinsons sjukdom. Den dagen var himlen klarblå och jag tänkte att varför inte göra något kreativt av min sjukdom och inte fastna i den där bubblan och dessutom tjäna pengar på det. ”Gör lemonad av citroner”!

Fredrik gör en jämförelse mellan Konfucius: ”Du skall älska din nästa såsom dig själv” med

James Dwyers budskap ”Älska dig själv och strunta i vad alla  andra tycker”. Fredrik är orolig för vad ungdomar idag får för budskap via sociala media som är svåra att styra.

Vilka värderingar ska hans egen Amalia växa upp med?

Den 9:e april släpper Fredrik sin bok som heter ”Lycklig”.

Text: Karin Mattsson-Coll
Foto: Maria Thunberg