Jämshög – Kyrkan var fullsatt till sista bänk och det stod 2 stora bussar utanför. Den årliga festivalen samlade många åhörare från olika håll.

Festivalen varade i dagarna tre med uppträdanden i Folkets Hus den 31 maj och 1 juni. Arrangörer var Finska Föreningen i Olofström.

Det var en gång två finska systrar som bodde på varsitt håll, en i Finland och den andra i Olofström. De tyckte mycket om körsång och en helg samlades systrarna tillsammans med en kör från Finland – det blev upptakten till ”Den Finska Körfestivalen”. ’Året var 2001.

Olofströms Kommun delade ut ett Kulturpris 2013 med motiveringen:” Att kören satt Olofström på kartan och samlade mer än 250 körsångare från hela Norden”.

Den 30 maj i år var det 10 körer som deltog i festivalen med 74 sångare och musiker från gruppen Blue Notes Orkester från Finland. Sammanlagt 13 solister sjöng och spelade under festivaldagarna. Här är namnen på de sju sångsolisterna som medverkade den 30 maj: Susanna Heikki, Erkki Räsänen, Martta Köntää, Salla Rautiainen, Inka Tiainen, Mirka Havu och Kai Heikki.

De flesta körerna kom från Finland: Lauluset, Syke, Nurmes manskör, Womena och från Göteborg, Borås, Lettland, Danmark och Finnkööri från Finska Föreningen i Olofström.

Blue Notes Orkester bildades 1982 av deras dirigent och pianist – Markku Könttä tillsammans med Juhan Myller.

Vi bjöds på ett mycket omväxlande program i Jämshögs kyrka: mycket a´cappella – sång utan instrument, tango förstås, folkvisor, jazz, Bach- arrangemang – kör och solist och Sibelius med Storkören (alla körerna) solist och orkester.

I ett inslag från SVT säger Markku Känttä att de alltid får så fint mottagande och att det finns en så stark känsla av gemenskap bland sångare och musiker. Kören sjunger ”Vem kan segla förutan vind” i bussen.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelÅrliga MC-Korteget på Sveriges nationaldag
Nästa artikelVårvandring runt Ramsjön