Olofström
Det blev en magisk kväll i Folkets Hus i Olofström den 22 oktober. Musica Vitae inledde med ”Eine kleine Nachtmusik” av Wolfgang Amadeus Mozart.
Vid samma tid på året skrev Mozart på sin opera Don Giovanni. Efter Mozart fick vi höra en Romans för violin av Beethoven, som firar 250 år i år och två levande kompositörer, som vi sent ska glömma.
Benjamin Schmid är ny konstnärlig ledare för Musica Vitae sedan nu i höst och det sprakade om deras samspel och stundtals blev det andlöst i salongen.
Benjamin Schmid, som är född i Wien har många internationella kontakter och har ett nära samarbete med Sabina Hank, som tillägnat honom en violinkonsert – ”Three songs for an abandoned angel” och en annan vän som har varit med i Wienerfilharmonikerna, kontrabasisten, jazzmusikern och kompositören Georg Breinschmid.
En vital, spänstig och nyansrik Mozart med ett elegant driv i fraserna följdes av Romans i F-dur av Beethoven. Mjukt böljande som en folkvisa, som växte med kraft, märg och blodfull dramatik. ”Tre sånger för en övergiven ängel” spelades så vackert att det nästan gjorde ont.
Sabina Hank var 5 år när hon kom in på Mozarteum i Salzburg. Hon är klassisk pianist, jazzsångerska, jazzpianist och tonsättare och har skrivit mycket musik för film och teater. Benjamin Schmid och Sabina Hank inledde ett samarbete 2008.
George Breinschmid´s stycke började med ett skimmer i stråkarna. Efter några takter kom Christian Lettner, slagverkare in. Schnabulesco bandini, började som en lekfull folkvisa med pizzicato (violinisterna knäpper på strängarna med sina fingrar), läckert med accenter och kontrabasens gångar. Världsartisten och violinisten Benjamin Schmid bjöd på många dansanta toner och allra svagaste nyanser i högsta läge, som en viskning…
Arrangörer var Olofströms kammarmusikförening. Ordföranden Gunnil Bengtsson berättade att varje medlem i orkestern skulle få ett träd planterat i sitt namn i Tanzania.
Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelStora problem med vår e-post.
Nästa artikelLuciaförberedelser är i full gång!