Provtur för Asta Åberg och Sam Khamis

Med en unik satsning har Sölvesborgs äldreboenden fått tre eldrivna duocyklar i gåva utav Sölvesborg-Mjällby sparbank för att de äldre ska få möjlighet att komma ut mer i friska luften.

Från vänster: Annelie Lysö, Elin Kulle , Stefan Olsson , Fredrik Danielsson och Lukas Wägbo

Det blir Mjällby AIF:s spelare som kommer att vara cykelförare och även personalen ibland vid mån av tid. Stefan Olsson från Sölvesborg-Mjällby sparbank invigde gåvan utanför äldreboendet Slottsgården i Sölvesborg, med att berätta varför de ville köpa in cyklar till omsorgsförvaltningen.
Det är livskvalitet för de äldre att få komma ut i friska luften och naturen. Det sprider glädje, ger upplevelser och Mjällby AIF:s spelare eller personalen kan få utbyten när de kör ut med de gamla. Tanken är att spelarna ska få ett schema på när de ska cykla och att det förhoppningsvis blir varje vecka.
När Sölvesborg-Mjällby sparbank lanserade idén hade de samtal med Fredrik Danielsson på Mjällby AIF, och när de fick förfrågan tyckte de att det kändes klockrent och fantastiskt. De är glada över att kunna bidra till att öka livskvalitén hos de äldre. Även personalen har provkört cyklarna och de tyckte att det gick bra och fort. Eftersom det är elcyklar är de lätta att trampa och blir det för tungt får man hjälp på traven.
Där finns även en kamera på cykeln som gör att man kan spela in filmer när cykeln är i rörelse. Omsorgsförvaltningen och enhetscheferna Annelie Lysö och Elin Kulle är tacksamma för att Mjällby spelarna ställer upp att cykla, eftersom personalen inte har möjlighet att lägga så mycket tid på detta.
Asta Åberg fick provåka cykeln tillsammans med personalen Sam Khamis som fick trampa. Asta tyckte att det var härligt och vinkade glatt varje gång hon åkte iväg och kom tillbaka.

Text: & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelCykelns dag med chans på världsrekord
Nästa artikelKastellet – En kort båtfärd från hamnen