Glada biobesökare.
Då ICA Maxi Olofström bjuder in till Grand Bio för gratis visning av filmen Catwalk fylls snabbt biografens samtliga 55 fåtöljer.
Popcorn och dricka bjuds det på och alla är förväntansfulla vid minglet innan filmen ska köra igång. ICA stiftelsen är stolt huvudsponsor till detta som är Sveriges största mångfaldsprojekt. ICA har ett stort samhällsengagemang sedan lång tid tillbaka. Man arbetar för mångfald och integritet i samhället. En stor grupp människor med förståndshandikapp och funktionshinder arbetar i olika ICA butiker över hela landet. De får chansen att komma ut i arbetslivet och prestera i sin egen takt efter sin egen förmåga. ICA Maxi i Olofström har idag 7 medarbetare med funktionshinder och man har ambitionen att ta in ännu fler. De poängterar hur viktigt det är att alla ska få det stöd och hjälp de behöver, därför är antalet begränsat. Tanken är att varje avdelning ska kunna ta emot några. ICA Maxi Olofström vill vara en stark kraft och öppna dörrarna för detta engagemang. ICA stiftelsen arbetar med flera organisationer. En av dem är Glada Hudik Teater, vars uppdrag är att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till personer med funktionsvariation, som sett till att filmen blivit verklighet.
Hela idèn till filmen föddes då Emma Örtlund från Gislaved i Småland kontaktade Per Johansson, grundare av Glada Hudik Teatern. ”Hej Pär! Jag heter Emma Örtlund. Nu undrar jag om Ni kan hjälpa mig att bli fotomodell för jag har drömt om detta i hela mitt liv”. Och på den vägen är det. Man har spelat in ett dokumentär där vi får följa Emma och ett härligt gäng från teatern där de tar sig hela vägen till Manhattan för att förverkliga den stora drömmen, en catwalk mitt under New York Fashion Week.
Catwalk är en otroligt varm och känsloladdad film och en hyllning till allas olikheter. Budskapet är enkelt och fint, ALLAS RÄTT ATT SKINA! Det fina med detta projekt är att det är mycket mer än en film. Det är blivande skolmaterial som man ska använda på skolor för att öka elevernas förståelse för olikheter. Alla människors lika värde borde för alla vara en självklarhet. Denna film håller inte ett öga torrt och den kommer få många att vakna upp och tänka efter. Ett så viktigt budskap om ett Sverige och en framtid där alla får drömma och är lika mycket värda.
Vi på INFO-Bladet hoppas Ni alla tar Er tid att se denna fantastiska film och samtidigt stötta detta så viktiga projekt. Som vi tidigare skrev, Catwalk, årets viktigaste film.
Samtidigt vill vi passa på att tacka ICA Maxi Olofström så hjärtligt för inbjudan!
Text & Foto: Jeanette Olsson
Föregående artikelTill minne av Tim Earle
Nästa artikelEn konst som fångar ögonblicket