Olofström
Den 21 juni invigdes årets Nässelfrossa i aulan på Jämshögs Folkhögskola. Rektor Per Andersson hälsade välkomna och Föreningen Nässelfrossas ordförande Gustav Fredriksson presenterade årets invigningstalare; Joanna Holden.

Temat på årets Nässelfrossa är ”I flyktens spår”, ett tema som både sticker ut, och som är aktuellt och lokalt. Joanna Holden är förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Olofström, och har en personlig koppling till Nässelfrossans tema ”I flyktens spår”. Hennes mormor kom som österrikisk judinna till Sverige.

Bild2_cmyk-web– Flytt eller flykt lämnar spår, berättar Joanna. Det tar 3 generationer för flykten att lämna kroppen.
Hennes mormor påtalade saker som att ”aldrig svara med sitt förnamn i telefonen” och ”aldrig bekänna sitt judiska arv”.

Peter Kinnberg bjöd på ett smakprov ur sitt samtal om hur han som sex månader gammal med sina föräldrar kom som båtflykting till Sverige, och föräldrarnas historier om hur svårt det var att fly.
– De som har råd kommer loss, berättar han.

Ingivningen bjöd på högläsning ur antologin ”Dessa våra stigar till Olofström”, där Olofströms Finska Förening i 23 berättelser på både svenska och finska med stor öppenhet och personliga röster skildrar bakgrunden till den stora finska inflyttningen till Olofström under 60- och 70-talet.

Göran Johnsson berättar om när han som fackligt aktiv på Volvo mellan 70- och 90-talet jobbade med folk från olika länder. Av Volvos på den tiden 3800 metallarbetare var 40% från andra länder, och hur just arbete och sysselsättning är nyckeln i integration.

Mellan samtalen och föredragen blev det dans- och sånguppvisningar, bland annat traditionell bosnisk musik.

Årets Nässelfrossa har ett starkt tema, och föreningen samt alla arrangörer och ideella krafter som gör detta möjlig förtjänar ett stort tack!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelSölvesborgsgolfare deltar i Skånska Rundtouren
Nästa artikel1:e augusti är det Jämshögsdagen!