Peter vid den nybyggda och välbesökta uteserveringen. I handen håller han i Samuel Adams Utopia, världens mest spektakulära öl som endast görs i 12000 ex. vartannat år och endast ca 200 ex. i Sverige.Restaurang Victoria ligger vid en landsväg i Backaryd socken, en bit från stadens brus och ett stenkast från skogen. Här har Peter Gustafson lagt ner både tid och kraft de senaste åren från att gå från en liten pizzeria till att bli en välrenommerad whiskykrog.
Restaurangen håller hög kvalité på både maten och dryckesprovningarna och för att möta det stora intresset görs en satsning på en sidobyggnad som Peter hoppas kunna färdigställa så fort som möjligt. Där är tanken att kunna hålla de omtyckta provningarna som öl, vin och whisky utanför restaurangen, vilket öppnar upp för helt andra möjligheter att kunna ta emot större sällskap och företag när det gäller kickoffer och temakvällar. Kvällar som skaldjurs/Mexikansk afton, piano/jazzbar står på planeringen.
– Det behöver hända lite här på landsbygden, säger Peter och han tycker om att satsa på det han tror på. Peter har god erfarenhet av branschen och att han brinner för sitt yrke märks tydligt även i menyn där hans egna favoriträtter kommer igen som t.ex. fläskfilé med kantarellsås och till det ett glas rött. Under Backaryds marknad i september kommer menyn att vara viltinspirerad och ha en speciell marknads meny.
Men något som är intressant är just kombinationen mat och dryck. Det är så han lägger upp sina öl-, vin-, och whiskyprovningar  som är lite unika för den sortens provningar, just för att gästerna ska få en riktig smakupplevelse genom mat och dryck tillsammans, vilket är väldigt uppskattat. De olika dryckerna fördelas på en förrätt, varmrätt och dessert. Under en whiskykväll kan t.ex. 6 sorters whisky kombineras med olika rätter och därmed ge en speciell upplevelse.
Att restaurangen har gott rykte utanför den lilla byn är ju extra roligt. Den besöks av långvägar gäster som återkommer kontinuerligt från både Skåne, hela Blekinge och en bit in i Småland.
I oktober är de första provningarna bokade då han sparkar igång med en rökig whiskyprovning. Datumen finns på hemsidan och bokningarna är redan igång. Under de här kvällarna gästas Peter av olika människor som delar med sig av sina kunskaper när det gäller öl- vin och whisky. Som tidigare år kommer han även att ha julfrukostar
– ett populärt inslag under sista delen av året som han kört ända sedan han tog över för fem år sedan. Numera är det förhandsbokningen som gäller då antalet har ökat från ca 40 personer till 180 förra året.  Ledorden för Restaurang Victoria fortsätter vara service, kvalité och trivsel och Peter med personal hälsar dig välkommen på en kulinarisk matupplevelse ute på landsbygden.

Text & bild Susanne Karlsson

Föregående artikelMed Wellness i fokus!
Nästa artikelUpplev Historiens vingslag på Gudahagen.