Börje Williamsson med diktsamlingen. Olofström
Kulturpriset som Börje Williamsson fick 2011 var grunden till att diktsamlingen ”Vintergatan” idag finns. Prispengarna har gått till produktion av diktsamlingen och till att den idag står i Lundins bokhandel i Karlshamn. Börje signerade boken på kulturnatten i Karlshamn också det här året.

Börje Williamsson som idag är författare har tidigare skrivit mycket om Blekinge-trakten och han har engagerat sig mycket i hembygden i Alltidhult.
Efter att ha läst till ingenjör flyttade Börje till Stockholm och jobbade där i 8 år som konsult. I åtta år jobbade han som anställd i Stockholm och Gnesta och i 30 år jobbade han som egenföretagare. Slutligen återvände Börje till hemortens välkända trygghet och idag bor han fortfarande i Olofström.
Vintergatan har illustrationer av Elin Stålhed och är tryckt i 300 exemplar och finns tillgänglig på Lundins Bokhandel i Karlshamn. Dikterna har kommit till under hela Börjes liv och den första dikten i boken är skriven när han gick i småskola. Några av dem skrev han i begravningssammanhang och andra bara kom till honom. Till exempel på första sidan som heter ”Vägen och natten”.  Den handlar om Börjes väg på vintern från skola och hem som var på en mil, om man inte genade över sjön som inte alltid var så säker vintertid.
Nästa projekt Börje håller på med är en roman som är sanningsbaserad och handlar om en man som rymde från ett stenbrott som han jobbade i under första världskriget. Mannen i fråga dog på 70-talet och historian utspelade sig egentligen vid norrlandskusten. Börje har gjort om historien så att den utspelar sig i Karlshamns-området istället. När boken beräknas vara klar vet han inte riktigt, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelKöksmästarna
Nästa artikelWillys 50 år senare