Engagerade barn på skräpjakt på Sternö

Karlshamn
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som vill få ett renare Sverige och de har just nu en kampanj som de kallar Kusträddarna.

Skräpplockarpaket från ”Håll Sverige rent”

Man kan anmäla sig på hsr.se/kusträddarna om man vill göra en insats för miljön och då kan man beställa ett skräpplockarpaket som innehåller påsar, säckar, pinmärken samt handskar. På Kusträddarnas hemsida kan man läsa att ”94% av all plast syns inte utan ligger på havsbotten” samt att ”80 % av plasten som ligger i havet kommer från land. Det mesta är plast som bara använts en kort stund”. Ingen kan göra allt men alla kan göra något så därför gav jag mig ut på skräpplockarjakt tillsammans med mina barn.
Barnen var mycket engagerade och hojtade till varje gång de hittade skräp, såsom plast och fimpar på stranden i Sternö. Det är ett roligt sätt att engagera sina barn i att bry sig om och att vara rädd om miljön. Denna gång var det blåsigt och regnigt men vi kommer absolut att gå ut fler gånger när vädret är bättre.
När man är nöjd med sin insamling är det viktigt att ta skräpet med sig och slänga det där det hör hemma, papperskorg eller sopstation. Därefter kan man återrapportera på Kusträddarnas hemsida hur många påsar man fått ihop, och att dokumentera med fotografering för att dela med sig i sociala medier för att uppmuntra andra att göra likadant.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelTummetott föräldrakooperativ har lediga platser
Nästa artikelVårfestival på Mormors bakeri