I vår serie om intressanta personer möter vi denna gång Kajsa Nilsson
från Bromölla.


Kajsa som är en äkta sockerbagare föddes i början av 80-talet i Gualöv. Barndomen i Ferehusen var en lycklig tid som Kajsa minns med glädje. I småskolan i Gualöv var alla som en enda stor familj.

Snart väntade högstadiet i Bromölla och det var här på hemskapslektionerna hennes stora intresse för bakning gav sig tillkänna.

Efter en praoperiod på Böckmans konditori var framtiden utstakad för Kajsa. Hon visste precis vad hon ville syssla med i framtiden. Hon skulle bli sockerbagare. Självklart kom hon in på livsmedelsprogrammet i Kristianstad där hon fick träffa sin läromästare mästerkonditorn Jöran Nöbbelin som inspirerade henne att utbilda sig vidare.

Hon kom in på den eftertraktade ettåriga kvalificerade yrkesutbildningen för bagare och konditorer i Kristianstad och fick just Jöran Nöbbelin som lärare och inspiratör. Där fick hon också bekanta sig med pinnkavlespecialisten Åke Duvander och fick lära sig allt om hur man kavlar en deg.

Efter några lärorika och tuffa år som bagare och konditor på NK-bageriet i Stockholm ringde den världskände konditormästaren Jan Hedh och frågade den unga Kajsa om hon vill starta upp ett bageri och Café i Glemmingebro en bit utanför Ystad. Sagt och gjort, efter en tuff uppstartningsperiod var Olof Viktors Café ett stort besöksmål för kaffesugna gäster. Det gick så bra att 2006 blev Caféet korat till Sveriges bästa
café.

Nu hade efter långt slit och mycket vilja Kajsa blivit uppmärksammad i hela bageri-Sverige. Hon blev uttagen att tävla i ett kvinnligt kocklag med åtta lagmedlemmar. Det var ett mejeriföretag i Värmland som stod för ekonomin och ett lag av bara tjejer bildades för att åka ut i världen och tävla. Kajsa fick i uppdrag att ansvara för alla desserter medan de andra skötte förrätter och varmrätter.

Nu blev det hårdträning för laget som fick namnet Team Milko. Träningen förlades uppe i Grythyttan hos den riksbekante Carl-Jan Granqvist. ”Jag fick minsann en kram av Carl-Jan,” berättar Kajsa och skrattar åt minnet.

Det tog inte lång tid förrän den första stora framgången kom. 2006 tävlade laget i Mat-VM i Luxemburg och bland sextiofem andra lag från hela världen knep tjejlaget från Sverige en hedrande silvermedalj. Sporrad av framgången ställde laget upp i Mat-OS i Erfurt i Tyskland och även här erövrades ilvermedaljen.

Efter ytterligare år av studier på yrkesteknisk högskola och utbildning till gymnasielärare inom branschen är nu Kajsa tillbaks där det en gång började. Idag arbetar hon med att utbilda unga lovande konditorer på Österängskolan i Kristianstad och som kollegor har hon sina gamla läromästare Jöran Nöbbelin och Åke Duvander.

Men det är en generationsskiftning på gång. De gamla läromästarna lämnar snart med åldern rätt skutan och det blir Kajsa ensam som tar över rodret i utbildningen av nya generationers sockerbagare.

Efter en trevlig pratstund lämnar jag Kajsa som nyligen fått reda på att hon har blivit nominerad som kandidat till titeln Bromöllas ambassadör. Säkerligen ett bra val. Det är inte alla som har en sockerbagare i ”staden”. I alla fall inte med två fina silvermedaljer.

Föregående artikelMin sämsta sida
Nästa artikelTjuren Ferdinand