Barnbacken
Barnbacken

På väggen i värmestugan hänger ett par gamla skidor med pjäxor. Dessa tillhörde en gång i tiden en man vid namn Arne Rönnbäck. Denna man var en av dem som år 1964 startade upp skidbacken i Olofström.

Många år har gått sedan dess men backen lever fortfarande kvar. Under åren som gått har här varit mycket aktivitet. Bland annat ordnades här tidigare Kalle Anka Cup, vilket är en tävling med syfte att årligen kora Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin 13-14 år.

Då det beror på väder och vind om backen kan vara öppen är det ju inte alltid det kan vara någon aktivitet här. Men de två senaste åren har backen varit igång och många har åkt. Här finns idag en ”vuxenbacke”, en barnbacke som är ny för i år men också en pulkabacke för de som hellre vill åka detta.

Förr i tiden var det till största delen skidor som gällde men idag finns det alternativ. Snowboard är ett av dem. Något annat som också blivit populärt är att ”raila”. Detta innebär att man åker på ett rör. Ungdomarna (som det ju säkert oftast är som åker detta) har själva byggt upp gupp som de åker över. Överst på backen finns en värmestuga där man kan gå in och värma sig och äta sin medhavda matsäck. På området finns det även vindskydd där man kan ”skjula” och även möjlighet att grilla korv finns.

Vid liften finns det en liten ”minikiosk” som säljer godis och läsk. Allt arbete sker ideéllt. Allt från att röja sly på hösten till att pista (packa) backen och stå i liften. Ett enormt jobb läggs ner och föreningen är glada att folk vill ställa upp.

Skidor och snowboard finns att hyra hos fd ordförande Bengt- Åke Åkesson om man inte har några egna.

Bild från när skidbackens begynnelse
Bild från när skidbackens begynnelse

För mer information gå in på deras hemsida vinterberget. se eller leta upp dem på facebook där de också finns.

För dig som är intresserad tycker jag du ska ta en sväng till skidbacken och kolla in läget. Passa på nu medan det är snö. För vem vet hur det blir nästa år?

Text Paulina Bengtsson

Bild Paulina Bengtsson, Veronika Gullberg, Julle Åkesson

Arnes pjäxor
Arnes pjäxor

Föregående artikelSölvesborgsrevyn 2011
Nästa artikelMilla Tipsar