DSC08406

DSC08408

Plåtslagarelind AB finns beläget i Norje utanför Sölvesborg med 3000 kvadratmeters arbetsyta. Ola Lind tillhör den tredje generationen som driver företaget. Hans farfar startade i ?lmhult för att sedan flytta företaget till Olofström och därefter till gamla bränneriet i Gränum. Olas föräldrar hade företaget i Pukavik. För ca 5 år sedan tog Ola över och i samband med det flyttade man till stora bra lokaler i Norje som är anpassade till nuvarande verksamhet. Företaget har nyligen investerat i verkstaden med datoriserade plåtbearbetningsmaskiner. Nu kan man bocka och klippa upptill 3.1 meters längder. Det är det inte många som gör säger Ola, det vanligaste är 2 meter.

Plåtslagarelind har anställt 2 snickare så nu har företaget 8 anställda. Med snickare i företaget och egna ställningar kan vi erbjuda kunder större koncept med mer effektiv tid. ?ven mindre om- och tillbyggnader kan de erbjuda nu. Plåtslagarelind jobbar med allt från nedmontering till färdigt tak.
Alla typer av tak lägges såsom falsade plåttak, takpanneplåt, papp samt betong- och tegelpannetak.
En vanlig villa tar vid normala förhållanden ca 1-2 veckor att fixa. Privatpersoner och byggmästare är kunderna men man tillverkar även fönsterbeslag till fönstermontörer. Skorstenskupoler med
nätade gavlar är något man också tillverkar mycket av nu. De används till skorstenen så att den inte fryser sönder. Nu är det vanligt att man byter värmesystem till tex luft-vatten och då används inte skorstenen så mycket.
Företaget har även försäljning av egentillverkade plåtbeslag, takplåt och vattenavrinningsdetaljer samt uthyrning av skyliftar.

Att ha utbildad personal är viktigt tycker Ola Lind. Skylift- och ställningsbyggarkurs har de anställda gått och även kursen inom utvändig asbetssanering. Med denna utbildning får de nu riva eternittak som företag, eternittak ligger ofta på gamla hus. Utan denna utbildning kan man få böta minst 50 000 kr. Som privatperson får man riva sitt eget eternittak men bör inte göra det. Eternit- taket innehåller asbets som är ett farligt ämne att andas in och kan orsaka cancer.

När jag sitter med personalen i deras fikarum råder en god stämning. De berättar att de stannar kvar vissa fredagskvällar för att umgås, ha trevligt, äta och dricka gott samt att de har ett eget innebandylag.

Ola Lind vill tacka gamla kunder och hälsar nya välkomna att höra av sig.

Föregående artikelStudent 2010
Nästa artikelDen sjungande korgmakaren