Vid 43 års ålder började Åhusbon Mattias Zetterstrand hårdsatsa på cyklingen. Han tycker om att motionera, och har under åren provat allt från vattenskidåkning till ridning. Men cyklandet har han alltid haft i blodet.

Han är uppväxt på landet nordväst om Nyköping, utanför ett samhälle som heter Stigtomta, och det smidigaste sättet att ta sig till skola och kompisar var med hjälp av cykeln. Det dröjde dock några år innan han satsade på cyklingen på allvar.

2009 var Mattias och hans träningskamrat Peter Isacsson snabbast på hela Vätternrundan. Tillsammans klarade de att cykla de 30 milen på imponerande 7 timmar och 37 minuter. Efter det hörde det av sig en kille från gruppen ”Sub7” till Mattias, och frågade om han ville vara med i ett gäng som satsade på att cykla Vätternrundan på under sju timmar.

För att klara det måste man cykla med en medelhastighet på 43 km/h.

– Själv hade man aldrig kunnat göra ett så snabbt lopp, menar Mattias. Det är ett lagarbete, eftersom man turas om att dra.

Förra året, 2011, uppnådde de sitt mål och gled över mållinjen på fantastiska tiden 6 timmar och 57 minuter.

Han har varit med och startat upp en ny cykelklubb i Åhus, Åhus CK. Den riktar sig först och främst till de som vill motionscykla, men alla är välkomna. De har till exempel en söndagsrunda med ett obligatoriskt fikastopp!

Mattias tipsar också om många trevliga cykelrunder runtomkring Åhus. Bland annat tycker han om att cykla från Åhus via Degeberga, upp på Linderödsåsen till fiket i Önneköp, vidare mot Maglehem och sedan längs Östersjöns vackra kust tillbaka till Åhus.

Är du intresserad kan du ta en närmre titt på klubben och deras aktiviteter på www.ahusck.se.

Vi på INFO-Bladet önskar Mattias lycka till med cyklandet och hoppas att han njuter av det fina vårvädret medan han cyklar.

Text: Petra Horning

Föregående artikelMarmor och Granit i Kristianstad
Nästa artikelAnn Jönsson- Årets Göinge!