peter-fribregVarje år inträffar över 100 000 vattenskador till en kostnad på mer än 5 miljarder kronor. Dessa skador är inte bara kostsamma, de är även ett miljöproblem. Att återställa en genomsnittlig vattenskada ger en miljöbelastning på cirka 300 kg CO2 (koldioxid). En annan skadeorsak i hemmet är brand. En brand inomhus kan på bara några minuter övertända din bostad helt. En genomsnittlig villabrand belastar miljön med 25 ton CO2. Många skador skulle kunna undvikas genom skadeförebyggande åtgärder, vi ger dig råd och tips.

Vattenfelsbrytare

Av alla vattenskador uppstår 60 % på grund av läckage från ledningssystem. Om det börjar läcka från ledningssystemet stänger vattenfelsbrytaren av vattnet. En vattenfelsbrytare monteras så tidigt som möjligt i ledningssystemet, vanligtvis direkt efter vattenmätaren, huvudkranen eller hydrofortanken.

Om ett mindre dropp uppstår någonstans i huset stängs vattnet av efter 24 timmar. Om ett rör går av och vattnet forsar ut stängs vattnet av efter 30 minuter, vilket innebär att en sådan vattenskada begränsas till motsvarande mängd som ett fyllt badkar. Utan vattenfelsbrytare forsar motsvarande mängd vatten som en större trädgårdspool ut i huset och källaren varje dag. När man går hemifrån kan man med en tryckknapp stänga av inkommande vatten.

Kostnad för en vattenfelsbrytare ligger på mellan 2 500 kr till 4 000 kr beroende på modell. Vattenfelsbrytaren ska monteras in av en rörmokare och eventuellt även en elektriker. Detta är ett arbete som man har möjlighet att använda ROT-avdraget på.

Det finns två sorters vattenfelsbrytare du kan köpa via vår hemsida, Leakomatic och Vattenlåset från Comtech, båda ger 10 % rabatt på villa- eller fritidshusförsäkringen.

Vitvaruunderlägg

Ett annat sätt att undvika vattenskador är att montera underlägg under vitvarorna i köket. Detta för att i ett så tidigt skede som möjligt upptäcka och begränsa skadans omfattning. Man bör även kontrollera med jämna mellan-rum om det finns någon läckage vid diskmaskinen eller dess kopplingar och avlopp. Man bör inte köra disk-, tvättmaskin och torktumlare utan möjlighet till uppsikt.

Brandsläckare, brandfilt och brandvarnare

Brand är en stor risk som ökar ju närmare julen vi kommer. Vi tänder fler ljus och det är lätt att glömma ett brinnande ljus när man går och lägger sig eller
lämnar hemmet. Släck ljusen när ingen är i rummet. I hemmet bör man ha minst en 6kg pulversläckare, brandfilt och brandvarnare.

När man köper brandsläckare är det bra att kontrollera effekten i brandsläckaren. Brandsläckare testas i hur bra de är att släcka i trä, i brandfarliga vätskor och i gas. Ju högre siffra desto bättre släckare. En 6 kg släckare ska inte ha lägre klassning än 34A 183B C.

Brandfilt är en filt tillverkad i obrännbart material, den kan användas för mindre bränder och för bränder på till exempel spisen eller TV:n

Brandvarnare ska placeras i de rum man sover i, ofta glömmer man att sätta brandvarnare i barnens rum istället placerar man dem i korridoren utanför. Stänger man dörren till rummet tar det alldeles för lång tid innan brandvarnaren tjuter. Det är också vanligt att man placerar den gamla TV:n och stereon i barnens rum när man köper något nytt. Med tanke på damm som kan samlas i elektronikutrustning är det större risk att det brinner i den gamla TV:n än i den nya i vardagsrummet.

Kontakta oss så hjälper vi dig att öka tryggheten i ditt hem.

Du kan även läsa fler råd och tips om hur du undviker skador på LFKristianstad.se

Föregående artikelPolska Delikatesser – Butiken med det lilla extra
Nästa artikelCafeét på Södertorg