Kristianstad
I samband med tidtabellsskiftet den 15 december 2013, sker en rad trafikförändringar i nordöstra Skåne. Då börjar Pågatågen från Hässleholm och norrut mot Alvesta (Krösatågen) göra uppehåll på elva nya stationer i Skåne och Småland.

Målet är att skapa ett tydligare linjenät i norra Skåne, därför görs den här satsningen. Detta innebär förändrade resmöjligheter för invånarna i nordöstra Skåne.

Nya snabbare resmöjligheter med Pågatågen
På Skånebanan Kristianstad-Hässleholm öppnar en ny station: Önnestad. Från Önnestad tar det 13 minuter med tåg till Hässleholm och 7 minuter till Kristianstad. Med buss tar resan idag 21 minuter till Kristianstad och 32 min till Hässleholm. På kustbanan öppnar en ny station i Fjälkinge. Från Fjälkinge till Kristianstad tar resan 7 minuter. Målet är att Pågatågen så småningom ska fortsätta till Karlshamn, men vid starten i december 2013 går de bara till Bromölla-Kristianstad. Det blir elva dubbelturer måndag-fredag och på helgen går en buss via stationerna.

Förändringar i busstrafiken
Linje 545 Broby-Kristianstad förlängs i båda ändar, dels till Osby och Glimåkra, dels till CSK via Kristianstadslänken så att resenärerna på linjen slipper bytet till stadsbuss och får en snabbare resa.

Mellan Osby och Glimåkra finns det inte någon förbindelse i dagsläget men Glimåkra får dubbelt så många turer till Kristianstad som idag.

SkåneExpressen 7 Kristianstad-Älmhult via Osby läggs ner och ersätts av nya 545. Restiden blir längre men turerna fler.
Linje 548 Östanå-Broby dras in på grund av att alltför få reser med linjen. Linje 549 Kristianstad-Färlöv-Önnestad dras in på delsträckan Färlöv-Önnestad eftersom Önnestad får tågtrafik.
Linje 558 mellan Bromölla och Kristianstad får färre turer eftersom en stor del av resandeunderlaget för linjen är boende i Fjälkinge som nu får tåg. Kvarvarande cirka åtta turer går via Nymölla, som därmed får fler turer än förut.

Text: Veronika Brink
Bild: Kasper Dudzik
Källa: skanetrafiken.se

Föregående artikelSportprofil Marcus Lindström
Nästa artikelOrganique blir Boutique Organique