Paddla kanot i den vackra Holjeån.Så sitter man där igen och undrar vart sommaren tog vägen? Vi vet ju att den svenska sommaren kan vara milt sagt ombytlig, men i år känns det nästan snäppet värre än vanligt. Men det är precis så här det kan bli på våra breddgrader, bara att acceptera läget.
En tröst är att sensommaren och hösten ofta bjuder på milda och behagliga dagar, då vi kan vistas ute i naturen. Vi är lyckligt lottade som har en stor variationsrikedom precis runt hörnet. Vi kan välja fritt mellan hav, insjö, ängs- och skogsmiljöer som färgerna i en palett.
När dessa rader nedtecknas är jag nyss hemkommen från soliga Kreta. Vi deltog i en guidad cykeltur i ett frodigt bergsområde. Där samsades olivträd och vinrankor med apelsin och andra citrusvarianter, meloner, valnötter, fikon, avacado och allt annat som du kan hitta i disken på Ica. Dessutom växte det vilda kryddor nästan som ogräs vart man än tittade.
Vi rullade genom småsömniga och idylliska dalar där livet fick ha sin gång. Större dramatik än ett parti schack eller en fika med grannen var sällsynt. Kvinnorna har en medellivslängd på 92 år på Kreta. Hemligheten sägs ligga i den lugna livsstilen samt det faktum att man äter nyttigt. Hur mycket Raki, den lokala ”schnappsen” man behövde konsumera för att uppnå denna respektingivande medelålder var tydligen en slags hemlighet.
Lyckligtvis erbjuder även den svenska naturen en frikostig skopa lugn och ro. Med stor lätthet hittar man en liten glänta eller plats där man kan vara för sig själv en stund. Omgivningen kan man välja själv och ofta förundras man över hur många riktiga små ”smultronställen” det finns bara runt hörnet.
Ivösjön är en ovärderlig miljö och det finns fina möjligheter att upptäcka den på egen hand. Håkan Lorentzson och hans Wetlandi hyr ut kanoter och allt som kan tänkas behövas för att ge sig ut på upptäcktsfärd.  Detta är ett klimatsmart sätt att ta sig ut i naturen utan buller och avgaser. Med en kanot kommer man nära!
Stora mödor har lagts ned för att göra Ivösjöns många öar mer tillgängliga för landstigning. Nu finns det fina rastplatser med grill och utrymme för tält. Man hittar lätt sin egen ö där man kan leva ett stillsamt Robinsson-liv.  Att få sitta vid lägerelden och låta kvällen övergå till natt samtidigt som mat, dryck och övriga sinnen sakta mättas är en oersättlig batteriladdare.
Säkert var det den unika miljön mellan just hav, sjö och skog som fick människorna att slå sig ner här från början. Här fanns förutsättningar för generationer att komma och gå.
Svindlande avlägset i tid och rum rammade krithavets skummande bränningar vissa delar av vår hembygd. Vår position var då för 80 miljoner år sedan, ungefär där jag cyklade omkring i bergen på Kreta för en tid sedan.
Visst är det märkligt att tänka på att det under våra fötter finns rester från djur som levde i detta brusande och livliga hav. Projektet Havsdrakarnas Hus är uppstartat och under våren 2013 kommer vi att kunna presentera en del av de visitkort som bevarats från denna tid i form av fossila lämningar som till exempel hajtänder och reptilkotor.
Så lyd nu ett gott råd! Packa en fikakorg, på med lämpliga kläder och ge dig ut i naturen en sväng. Det är en god investering i ditt eget välbefinnande!
Varför inte testa någon av de många vandrings- eller cykellederna? Du kan läsa mer om dessa i broschyrerna som du hittar på till exempel biblioteket. Att paddla i Holjeån är ett annat tips på hur man kan skapa sig en upplevelserik tur ut i grönskan.

Text: Filip Lindgren
Bild: Tobias Delfin

Föregående artikelSolhörnans Parfymeri – De med det där lilla extra
Nästa artikel”Den lille ko” på besök i Bromölla