– Vi har många spetsiga företag och vassa företagsledare i vår kommun. Sen har vi också allt fler oslipade diamanter, nystartare, som håller på att vässa formen. Alla drivs de av passion, mod och nyfikenhet …

Ja, företagsamheten är på uppgång. Vi är fortfarande beroende av våra stora företag men sårbarheten håller på att minska. På senare år har antalet arbetstillfällen ökat i kommunen och då har ändå de stora reducerat sina personalstyrkor. Alla äggen ligger inte längre i samma korg. Brukssamhället går in i ny fas där framtidsbärarna, företagarna, blir allt fler.

Alla behöver de målgrupper för sina varor eller tjänster. Ibland är dessa målgrupper väldigt breda, ibland väldigt nischade, ibland väldigt märkliga. Strax före jul var jag och strosade i Kristianstad. I en trendig klädesbutik tog de 699 spänn, jodå, 699:-, för en toppluva med ett litet diskret Hugo-märke på. Häromdagen fick jag på ICA se att man fick en mössa om man valde att köpa en burk mjukost. På denna fanns dessutom ett mindre diskret märke som det stod ”Fjällbrynt” på. Skulle tro att de bägge mössorna värmer om öronen lika mycket men målgrupperna är väldigt olika.

Själv hamnar jag mittemellan, både mellan öron och mösspriser…

…& på tal om målgrupper, – Det är lättast att få napp om man fiskar i de vatten där fisken finns.

God fortsättning!

Per-Anders Green Näringslivschef

per-anders-gren

Näringslivsplan 2011 … naringslivsplan-2011

Nu har årets Näringslivsplan blivit fastställd av Kommunstyrelsen. Denna har tidigare varit på remiss i kommunens näringslivsråd. I planen framgår, ganska konkret, vilka insatser vi satsar på kopplat till befintligt näringsliv, nyföretagande, nyetablering, profilering och regional samverkan. Du finner planen på kommunens hemsida, www.bromolla.se, under näringsliv & jobb. Du kan också ringa eller maila till Per-Anders Green, 0456- 822 272 alt peranders. green@bromolla.se, om du vill veta mer

Skola och Arbetsliv växlar upp sin samverkan…

Nu har en ny arbetsgrupp bildats i Sölvesborgs- Bromöllas kommunalförbund, en grupp som fokuserar på Furulundsskolans gymnasium i syfte att matcha skolans utbud och innehåll mot näringslivets behov. En mix av skolledare, lärare, näringslivsansvariga och företagare skall nu försöka att utveckla samspelet allt mer, dels i den nya gruppen, dels i de sex programråd som är kopplade till skolans yrkesprogram; Barn & Fritid, Bygg, El, Fordon, Handel och Industri. Vissa programråd fungerar redan idag, andra är under uppbyggnad. Är du intresserad av att medverka i ett sådant eller bara vill veta lite mer så kontakta Anders Jonasson på Furulundsskolan, tel 0703- 20 15 79 eller Per-Anders Green på Bromölla kommun, tel 0456- 82 22 72.

naringslivs-skolaoarb

Åke & Lotta i samspel…

Så är Lotta Hellström, vårt nya oppositionsråd, på plats i kommunhuset. Det nya uppdraget har hon på halvtid och kombinerar detta med sin tjänst inom äldreomsorgen i Olofström. Lotta kommer framöver att ingå i både näringslivsrådet och arbetsmarknadsrådet och, tillsammans med Åke Hammarstedt, blir det nu naturligt att följa med ut på företagsbesök. – Vi har, i stort, en samsyn gällande näringslivsfrågor. Vårt fokus ligger på att jobba nära det befintliga näringslivet. Det är självfallet viktigt med ett bra företagsklimat i kommunen. Ett sådant banar väg för både etableringar utifrån som för ett ökat nyföretagande, säger Åke och Lotta samstämt.

ake-o-lotta

En frukost full av energi…

Tisdagen den 8 februari var energifrågorna i fokus på Frukostklubben. Hans Ekwurtzel, Bromölla Energi, Erik Bodin, Bromölla El, Bengt Drakenberg, energirådgivare och Fredrik Sjöberg, Plug in Electric Europe AB bjöd på en energiresa som innehöll både helhet och detaljer. Information om elsystemet, strukturförändringar och konsumentpriser mixades med små energitips. Fredrik avslutade med att slå ett slag för den energimässa som äger rum i kommunen den 25-26 mars. Vill du få kontakt med energirådgivare Bengt Drakenberg så nås han via e-post; bengt.drakenberg@kfsk.se eller på tel 046- 71 99 58. Rådgivningen är kostnadsfri.

naringslivs-enfrukost

Föregående artikelAktiv semester i svenska fjällen
Nästa artikelMilla Tipsar