Stek kantarellerna i riktigt smör för att få så god paj som möjligt, välj en god ost samt välj den crème fraichen med högst fetthalt. Kantarellpajen är mäktig men god och man behöver inte någon stor bit för att bli ordentligt mätt. Pajen är lika god att värma dagen efter och passar utmärkt i matlådan.

6 portioner

Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl  dinkelmjöl eller vetemjöl
125g smör
0.5 msk vatten

Fyllning:
300-400g färska kantareller eller 200g förvällda kantareller eller köpta i konservburk
25-50g smör att steka i
1 st gul lök
3 st ägg
0.5 tsk salt
1 krm finmalen vitpeppar
3 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
100g (3 dl) riven ost t.ex. västerbottenost

Pajdegen:
Börja med pajdegen. Låt smöret bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter. Mät upp mjölet och lägg i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet. Kör gärna med elvisp med degkrokar eller matberedare till en jämn smet. Man kan också arbeta ihop degen för hand med fingertopparna, då kan det vara bra att dela smöret i mindre bitar först.
Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C
i 10 minuter.

Pajfyllningen:
Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart). Stek på medel-värme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet. Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med crème fraiche till en jämn smet. Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Kan med fördel serveras med en god sallad. Smaklig måltid!

Källa: Recepten.se
Text: Elin Troedsson
Bild: Privat

Föregående artikelHöstlovskul!
Nästa artikelLeksaksbutiken med det unika utbudet