För flera år sedan träffade jag en man, vi blev förälskade och han var prinsen i mitt liv.

För flera år sedan träffade jag en man, vi blev förälskade och han var prinsen i mitt liv. Trodde jag. Han försvann med en ung blondin och jag tänkte att jag ville radera honom ur mitt liv.

När jag senast hade tvättstugan skänkte jag honom en tanke, jag viker nämligen mina handdukar precis som hans farmor gjorde och jag har fört det vidare till min dotter. Numera har den mannen inte någon som helst betydelse i mitt liv, ändå ler jag när jag viker mina handdukar i tvättstugan. Hade han inte sagt ”så ska du inte vika handdukar, gör som jag har fått lära mig av min farmor” hade kanske tiden med honom inte haft någon påverkan.

När min dotter var liten tränade hon simning några gånger i veckan på Österängs badhus. Det var då jag lärde känna Bosse, som var badmästare på stället. Vi bytte några ord var gång jag var där för att lämna eller hämta Sara, ibland stannade jag kvar och vi pratade allmänt om livet.

Vid ett tillfälle putsade han de stora fönstren, som vätte ut mot ett grönområde. Han var mycket noggrann och när jag påpekade det berättade han att hans morfar alltid sagt ”om man ska göra något kan man lika gärna göra det redigt”. Det mottot har jag försökt följa när jag till exempel står inför en fönsterpustning och har lust att fuska.

”Ska jag göra något, kan jag lika gärna göra det redigt.”

En av mina skrivarkollegor ringde mig efter ett av mina första kåserier och sa att ”du får aldrig nämna den sortens tankar”. Jag hade skrivit om min dotter och att om någon hotade henne så skulle jag göra både det ena och det andra. Rådet hon gav mig var gott, det sitter fortfarande kvar i minnet och hon är ytterligare en att lägga till skaran av människorna som har påverkat mig.

Just när det gäller skrivandet är jag mottaglig för alla goda råd, jag samlar dem som andra samlar pengar på banken. När jag var på Stärkan i Edenryd och lyssnade på musik och åt god mat, råkade jag hamna bredvid en författare. Vi hade trevliga diskussioner – i alla fall i mina öron, nu efteråt undrar jag om han faktiskt inte bara var artig för saken skull – och när jag tvingade av honom ett gott råd för att bli bättre skribent sa han ”skriv om”. Han berättade att han, när han jobbade på en tidning, hade tvingat en praktikant att skriva om ett reportage sexton gånger.

Två människor som jag aldrig har träffat har påverkat mitt liv, mannens farmor och badmästaren morfar. Troligtvis är det fler än så, men just de här exemplen är talande. Ytterligare en mängd människor har fått mig att fundera och agera på annat sätt, både i stort och smått.

Möte med andra ska inte underskattas, det är i möte som vi lär oss saker, det är i möte med andra som vi blir påverkade och lär oss att se saker från en annan vinkel. Ta akt på nästa människa du möter, hon eller han har något att förmedla. Var så säker på det!

Föregående artikelLöständer, kött och knäckäppelkaka
Nästa artikelAlla känner alla