Markus, du är en av de få spelare i dagens i IFK-trupp som fått följa med på den magiska resan från en allsvensk handbollsklubb med en sargad ekonomi, till en klubb som vuxit sig störst i Sverige och toppar elitserien. Hur har resan varit?
Den har varit fantastisk. Man kan säga att IFK som klubb är helt förändrad och det går inte att jämföra. Idag är den så mycket större. Jag fick ett stort förtroende från början i IFK, av dåvarande tränaren Kenneth Andersson. Jag kom ju från Karlshamns HF och Kristianstad hade redan mycket publik på matcherna. Det var enormt kul att spela inför 1500 åskådare. Inramningen var också speciell i gamla hallen. Publiken kom nära en.

Det känns som att IFK:s utvecklings-kurva som handbollsklubb, harmoniskt gått hand i hand med din egen utveckling?
Jag förstår hur du menar, när jag kom till IFK så kunde man inte ana vilken utveckling som skulle ske. Jag minns när vi spelade i allsvenskan, jag minns många gånger ”Synd att man aldrig kommer få spela en SM-final som exempelvis RIK och Sävehof”. Nu har man upplevt två SM-finaler.

2009 tog ni steget upp i Elitserien i en avgörande match mot Önnered. Truppen var sargad av skador, och ni åkte upp med ett ungt lag med många juniorer.
Det stämmer, man fick spela på lite olika försvarspositioner som man inte vanligtvis är van vid. Men vi vann matchen med två bollar och tog steget upp. Sedan var festen total! En tvåa på mina topp-3 upplevelser i IFK.

2010 stod Kristianstad Arena klar, IFK:s nya hemmaborg.
Första matchen i arenan var magisk. Det var fullsatt mot RIK med 5 000 personer. Vi spelade lika i en match vi egentligen borde vunnit. Det känns som att atmosfären påverkade något. Ett jättefint minne när man tänker tillbaka.

Säsongen 2012 tog ni er överraskande till final och förbundskapten Ola Lindgren tog över. Hur är det att ha förbundskaptenen som tränare i klubblaget?
Ola är en riktigt duktig tränare med mycket erfarenhet. Vi tränar oerhört mycket. Lika mycket som ett proffslag i bundesliga. Största minnet från säsongen 2012 är när vi avgjorde uppe i Eskilstuna mot Guif i den femte avgörande matchen. Vilket följdes av en fantastisk inramning i Malmö där vi spelade final.

2013 tog ni er ocksåtill final. Men denna gången var det kanske inte så överraskande. Ni tappar finalen i slutskedet och Drotts Magnus Persson avgör med några sekunder kvar. Hur var känslan?
Givetvis väldigt bittert. Men samtidigt så känns det som att vi tappar matchen efter tjugo minuter. Resterande 40 minuter spelar vi ganska dåligt.

Du är heltidsproffs i Kristianstad. Handbollen tar stor del av ditt liv, ofta två träningar per dag. Hur ser resten av din tid ut?
Jag ser det verkligen som ett privilegium att få spela handboll på heltid. Jag jobbade på banken i Kristianstad fram tills för några år sedan. Trivdes jättebra i den miljön med arbetskamrater osv. Där är jag nu tjänstledig. Jag ser ett liv efter handbollen, och pluggar ekonomi på distans, vilket jag tycker är väldigt kul.

Du och IFK skrev nyligen ett nytt kontrakt. Hur mycket lockas du av ett proffsäventyr?
Visst hade ett äventyr varit roligt. Men inget som jag går och tänker på. Jag trivs väldigt bra i Kristianstad och känner mig hemma här efter alla åren. Men ett äventyr i Frankrike hade inte varit fel.

PSG Handball? Klubbkamrat med Zlatan?
Ja, varför inte?

Om Markus Olsson drar ut i Europa, vill komma hem, flytta tillbaks till Sverige. Vilket är hemma för dig? Kristianstad eller Karlshamn.
Kristianstad helt klart. Här har jag mina vänner, och min familj bor nu också i dessa trakterna.

När man är fullblodsproffs, hur är det då med kosten? Är det benhårt vad man får äta och inte?
Visst har man ramar och det är ju väldigt individuellt i laget. Den gamla tallriksmodellen är väldigt inaktuell. Jag har haft en kostterapeut som är riktigt duktig här i Kristianstad. Jag har i stort sett förut alltid haft samma vikt men inför den här säsongen lyckades jag lägga på mig 2 kg positiv fettmassa som bara resulterat i muskler. Det är en enorm skillnad.

Din farbror Lasse Olsson var en fruktad skytt i Kristianstad. Får du några tips och råd från honom?
Det är klart att jag använder honom som bollplank. Även om jag oftast vänder mig till min pappa som också är en gammal spelare. Men Lasse är bra när man vill ha en mer objektiv analys. Sen hjälper han mig att skriva kontrakt osv. Det är skönt för mig att ha honom i de situationerna. Han vet vad det handlar om.

Vilken målvakt i elitserien är jobbigast att skjuta hål på?
Daniel Aggerfors i Alingsås är en ruskigt bra målvakt.

Vilken handbollsspelare är din förebild?
Jag har inga direkta förebilder eller några idoler. Men Olle Stenius och Per Möllerberg såg jag upp till när jag kom till IFK. Jesper Larsson en annan. När ”Jeppe” återvände och man fick se hans professionallitet kändes hela klubben ett snäpp högre.

Säg en motståndare i elitserien du skulle vilja ha i ditt lag och inte i ditt motståndarlag?
Där har jag egentligen inget bra svar. Om man kollar vår trupp så är den ruskigt stark jämfört med andra lag.  Vi har två spelare på varje position. Men en spelare som utmärker sig är H43:s Zoran Roganovic.

Säg en valfri spelare du skulle vilja ha i ditt lag?
Kim Andersson! Jag spelade med honom i landslaget och det var oerhört kul! Vissa bollar kom bara flygande till en. Det kändes som man bara behövde lägga in bollen i mål.

Tack för intervjun, Marcus! Lycka till med resten av säsongen!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelFjälkingegrillen mot nya burgarmål
Nästa artikelIgor banar väg för ditt körkort