Heta kycklingwraps. Foto Anders olsson

Bromölla
Äntligen är det dags att damma av den kära grillen som gömmer sig allra längst in i förrådet.
Finns det något bättre än doften av nygrillat som sprider sig i hela trädgården? Man har kommit över den bästa köttbiten, vänt ihop den krämigaste gratängen och handlat hem de fräschaste grönsakerna. Då är det bara att dra igång då, eller?
Vi delar med oss av lite enklare tips och idéer att tänka på vid grillning. Alla kan grilla, det krävs bara god planering, lite fantasi, en vettig grill och tid. Det sistnämnda har vi alla en hel del över i dessa tider så tveka inte. Rulla ut grillen så hoppas vi kunna bjuda på härlig inspiration här! Ett enkelt och trevligt sätt att sätta guldkant på tillvaron.
Vilken grill & kol ska man använda för att få ett bra resultat?
Det som behövs är en helt vanlig klotgrill, gärna en lite större då det krävs yta för att grilla olika råvaror samtidigt. Ett tips är premium kol, större bitar som har längre brinntid och presterar högre temperatur i de fall man önskar det. Det finns massor av återförsäljare runt om i landet. Utmärkt är det att använda tänd-kuber och tändrör för att tända upp grillen. Tändvätska är riktigt dumt, inte minst med tanke på att det är giftigt och sätter en icke önskvärd smak på köttet.
Hur grillar man och hur vet man att köttet är klart?
Ett tips är att börja grillningen med in-direkt värme, man ” delar upp ” grillen i olika zoner. Det vill säga att man har glöd på den ena halvan och ingen på den andra halvan. Köttet läggs på den sidan man inte har glödbädden. När köttet nästan uppnått önskad temperatur så bränner man snabbt in ytan (grillränderna) genom att lägga över köttet på den sida där glödbädden är. Denna teknik kallas för ”reverse sear” och är väldigt bra då det är lätt att kontrollera temperaturen utan att köttet bränns vid eller körs för länge.

Helgrillad fläskfilé med krämig potatisgratäng, vitlöksrostade
tomater och svartpeppar smör. foto Anders Olsson

Det är ingen dum idé att använda sig av termometer när man grillar. Gris och kyckling bör komma upp i en temperatur på 72 grader. Man kan ta köttet av grillen redan vid 70 grader då det med fördel ska ligga och vila ca 5 minuter innan det skärs upp. Då kommer köttet snabbt upp i de 72 grader man bör uppnå. (Kyckling med ben bör komma upp i högre temperatur än 72 grader). Nöt blir bäst vid lägre temperatur, 56-60 grader för Medium rare – Medium. Tänk på att köttet ska vila ca 5 min efter grillning så stannar köttsaften kvar och köttet blir saftigt.
Lite fler tips för att lyckas med grillningen?
•Förbered väl för att undvika kaos.
•Börja alltid med att tända kolen, det tar ca 40 minuter.
•Tänk på att inte salta förrän strax innan köttet ska läggas på gallret. Saltet har ju en förmåga att annars dra ut vätskan ur köttet.
•Svartpeppar tenderar att få en bismak vid hög värme så grovmald svartpeppar passar bäst direkt efter grillning.
•Lägg aldrig kol i hela grillen, då finns möjlighet att dra köttet åt sidan om det behövs.
Hoppas bilderna ska inspirera och väcka Er lust att göra detta till den bästa grillsäsongen nånsin! Släpp fantasin loss och njut av den fantastiska tid vi har framför oss. Sol, värme och en massa grillning!

En pizzasten till klotgrillen är ett bra komplement. På pizzan har vi tomatsås, mozzarella, parmesan, salsiccia, rödlök och basilika. Foto Anders Olsson
Foto Anders Olsson

Text: Jeanette Olsson
Foto: Anders Olsson

Föregående artikelDet var då det! En nattlig slädtur
Nästa artikelFöretagsidén som föddes i Afrika!