IMG_2826-webbVanneberga
INFO-Bladet träffade blomsterkungen Lars Törnqvist på Törnqvists Handelsträdgård i Vanneberga, utanför Vinslöv. Sedan 1988 har han huserat där med sin handelsträdgård, som idag är 2500 kvadratmeter stort.

Lars, vad fick dig intresserad att börja sälja blommor?
– Jag är uppväxt på ett lantbruk, jag intresserade mig fort för odling av grönsaker, framförallt tomater och gurka. På den tiden var man mycket ute på torgförsäljning, där grönsaker var en viktig del av utbudet. Med tiden blev jag mer intresserad av blommor, medan min bror fortsatte med grönsaker. Och på den vägen har det varit.

På Törnqvists Handelsträdgård är man 8 anställda under säsong. Lars menar på att det inte är högsäsong året runt. Vår och sommar är bäst. Höst och jul är också bra. Januari och februari har de stängt, men därefter drar det igång direkt med penséerna inför mars.

Hur ser det ut annars, levererar ni till affärer med mera, förutom er försäljning här på handelsträdgården?
– All försäljning sker i min regi. Antingen så inhandlar man blommorna här i handelsträdgården, eller på torghandeln jag befinner mig på. Vi har torghandel i Hässleholm två dagar i veckan, samt en dag i Osby.

Jag förstår att vi är mitt i högsäsong?
– Jo, så är det. Jag brukar säga från 1 mars till 31 juli är det absolut högsäsong. Det är nu man vill göra i ordning i sin trädgård när vädret blir finare.

Kan du inte berätta om dina julgranar?
– Jo, jag har under de fem senaste åren planterat julgranar, idag är jag uppe i 5000 granar. Till jul är tanken att jag ska börja avverka mina första. Det ska bli kul!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelAlex skräddarsyr din garageport
Nästa artikelIsabelle Olsson siktar på OS