Vannaröds Slott rymmer år-Riddarrustningen står i slottsentrén och man kan bara spekulera i hur många som har använt den.Vannaröds Slott ligger i gedigna Sösdala utanför Hässleholm i en vacker, naturskön park.hundraden av historia i den gedigna lilla byn Sösdala utanför Hässleholm.
Slottet ligger beläget i en naturskön park som har både en lekplats för barnen och en mindre damm för turturduvorna att titta på. Slottet uppfördes under slutet av 1800-talet av Christians Barnekow och stod klart 1890.
År 1886 gifte sig Christian med den skotska adelsdamen Agnes Sofia
Montgomery. Christian blev så förtjust i sin makas hem att han lät uppföra Vannaröds Slott i tudorstil. Än idag kan man se fina riddarrustningar, kakelugnar och en moraklocka i originalskick på slottet.
Christian och Agnes fick inga barn tillsammans och Agnes bodde kvar på slottet efter makens död 1916.
Christian hade en bror vid namn Fabian som var gift med Agnes syster, Mathilda Montgomery. Fabian och Mathilda fick sex barn tillsammans, varav Folke, deras äldsta son först fick ärva slottet. Folke kom i ekonomiska svårigheter och lämnade ifrån sig slottet till sin bror Ernst 1920. Ernst kom också i ekonomiska svårigheter och 1928 fick Svensk jordförmedling ta över slottet och började sälja ut torpen med tillhörande mark.
En av kakelugnarna på slottet har ett kulhål. Enligt sägnen ska detta vara ett resultat av att Ernst i sin förtvivlan, eller vrede, avlossat ett skott när han blivit lurad vid ett hästköp i Malmö.
Så småningom lyckades Ernst återköpa slottet och hade det kvar tills sin död 1932.
Vannaröds slott köptes 1932 av Nils och Hedda Persson. Makarna Persson
använde slottet som bostad och museum, fram till Nils död år 1944. Nästa ägare blev fru Böckerman med sonen Heimer. Den nystartade Sösdala Bygdegårdsförening köpte slottet den 18 augusti år 1952 för 117 000kr.
Idag drivs slottet av paret Anders och Bodil Borglund som också bor där. Man kan besöka det för diverse event eller bara äta lunch i den mysiga restaurangen.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelFrån grund till färdigt hus
Nästa artikelStora lyftet för Bromöllas Galleria