humletorka-1

Landets enda humletorka finns utanför Näsum mot Vånga som fortfarande odlar och torkar humle som man har till smaksättning av Näsums Ölet.

Humletorkan var i drift mellan år 1926 – 1959 och efter det användes lokalerna till verkstad som reparerade motorsågar och gräsklippare fram till början av 1990-talet, därefter bildades föreningen Humlebygget som äger fastigheten.

Svägerskorna Berit och Margarete Nilsson, som tillsammans med 4 kollegor arrenderar Humletorkan sedan några år, driver sommarcafé och vandrarhem, som har 20-25 bäddar och som är öppet året runt. Det är försäljning av hantverk och de håller i enklare konferenser där ca 70 st kan delta och ordnar då fika, lunch eller vad man kommer överens om.

Företaget heter Humlegården i Näsum, där affärsidén är att man lagar mat och bakar med lokala råvaror så långt det går

– Allt som serveras bakar vi själva, säger Margarete, samt att vi gör egen saft och sylt som vi säljer här på Humletorkan.

– I bland kommer det bussar med resenärer som förbokat, berättar Berit och Margarete, och ibland händer det att bussar med resenärer kommer utan att ha bokat, men då får man ta det som det kommer, det brukar bli bra det också. Till helgen är det första advent och då ska det hållas julstuga på Humletorkan för andra året.

humletorka-2

-Förra året var det 1 dag och det blev en succé men eftersom det var så mycket folk och alla inte fick plats att fika, har vi valt att ha öppet 2 dagar, säger Berit, både lördagen och söndagen, då kommer det att finnas lokala hantverkare på plats samt hantverksförsäljning. Det kommer att serveras glögg, kaffe och hembakat samt korvgrillning utomhus. Alla är hjärtligt välkomna! Text & Bild Monica Berg

Föregående artikelGammalt och Nytt i Bromölla
Nästa artikelDelad glädje