Bromölla
Solen tränger sig envist in mellan persiennerna och försöker tala om att våren gjort entre.
Glada i sinnet stiger vi upp och bestämmer oss för att idag får det minsann bli lunch i det gröna. Inpackade i bilen och förväntansfulla styr familjen mot Grundsjön. Ett smultronställe vi har alldeles runt knuten.


På den krokiga grusvägen som slingrar sig upp i skogarna studsar plötsligt en dovhjort framför bilen och väcker oss alla tre ordentligt, samtidigt som det är en väldigt vacker upplevelse. Väl framme konstaterar vi glatt att fler har tänkt i samma bana som vi. Snabbt räknar vi samman alla runt sjön till hela 16 personer. Några har gett sig ut på en avsides brygga och verkar mest sitta och njuta i största allmänhet. Ett par som nyss anlänt på cykel slår sig ner vid ett av borden alldeles bredvid den spegelblanka och helt stilla sjön. Ett härligt gäng pensionärer njuter en bit bort av den medhavda fikakorgen och verkar tycka att livet är bra gott. Själva har vi hittat den perfekta platsen nere vid sjön där vi nu planerar att tillaga och avnjuta en välsmakande lunch. Maken ser till att göra upp en eld medan jag och dottern beger oss på en promenad med hunden. Vi suger in stundens skönhet i varenda andetag. Vitsipporna ler mot oss i backen, fåglarna kvittrar glatt och sjön bländar oss då solen lyser på den med sina så efterlängtade och välkomna 15 grader.
Strax ligger pytten på järnet och vi samlas alla 3 kring grillen för att låta den ljuvliga doften väcka våra sinnen. Hungern infinner sig snart. Det finns nog ingenting som slår en måltid under bar himmel. Vi njuter under tystnad och tacksamheten som ligger i luften kan man nästan ta på. En bättre lördag skulle vi inte kunnat önska oss. Vi har förmånen att få vara tillsammans i denna fantastiska miljö och dessutom tankas fulla av ny positiv energi.

Upplevelsen avslutar vi med en rogivande långpromenad på Ryssberget. På den möter vi både cyklister och vardagsmotionärer. Det är underbart att se att folk nu hittat ut i skog och mark efter en hel vinters innesittande. Det finns som vi alla vet flera förklaringar till varför man nu söker sig ut i en miljö med mindre folkmängder, men det kan också föra något gott med sig i det långa loppet. Tänk så många som nu ges möjlighet att upptäcka naturens kraft och dess inverkan på kropp och själ. Att få chansen att reflektera bortom alla måsten, stress och oro. Vårt avlånga land har massor av vackra platser att uppleva, nu är det dags att prioritera det.

Text & Foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelutesäsongen hos Flora Persson
Nästa artikelSölvesborgs Måleri har flyttat butiken till Sångarevägen 2 i Sölvesborg och firar 70År