Många nyfikna besökare på Kastellet
I väntan på båtfärden tillbaka till fastlandet

Karlshamn
I Karlshamn precis vid hamninloppet kan man blicka bort mot ön Frisholmen, som på 1600-talet byggde en försvarsanläggning för att kunna försvara Sverige mot danskarnas attacker.
Under det skånska kriget ville Danmark ta tillbaka Blekinge som de förlorade i freden med Roskilde 1658. Det är en ö med mycket historia som även kallas Kastellet, och som idag är klassat som en fornlämning och skyddat av kulturminneslagen.
Kastellet började att byggas 1675 och var bemannad till 1865, så kastellet användes i nästan 200 år.
Runt ön finns skyltar uppsatta av Länsstyrelsen samt Sällskapet Castellanerna som berättar vilka byggnader som legat där.
Det finns även en bevarad fängelsehåla och flera kanoner som är utplacerade runt ön. I fängelsehålan fick fången, den styvnackade bonden Vitus Andersson från Trossö sitta, när myndigheterna försökte övertala honom till att släppa sin mark där kungen ville anlägga Karlskrona.
På ön finns en kastellkyrka som Lions club 1975 återuppbyggt efter gamla ritningar på hur den såg ut. Kyrkan har blivit en populär plats för vigslar och dop inom Karlshamns församling.
Sedan 1989 har Teatersmedjan haft sin sommarteater på ön nästan varje år, men i år är det inställt på grund av pandemin. Lions club som tidigare haft våffelcafé varje sommar är inte öppet längre, så glöm för all del inte fikakorgen hemma i år.
Under den tidiga våren när syrener blommar på ön är det så vackert. Med en kort båttur från skärgårdsterminalen kan man ta sig över med båt, och under lågsäsong är det gratis överfart varje söndag. Det är en historisk plats där man med barnasinne och fantasi kan sysselsätta sig länge genom att gå på upptäcktsfärd.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelGåva med elcyklar till äldreboenden
Nästa artikelMörrums scoutkår anordnade Bingo