fyra-årstidernaI anslutning till Riddarparken, lite längre ner i innerhamnen, ligger blomsterängen Fyra Årstiders park, anlagd av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudulf.

I Sverige är Piet mest känd för Drömparken i Enköping, men han har också designat parker i New York, London, Toronto, Chicago med mera. Piet Oudulf är känd för att genom sina ”vilda trädgårdar” ha förnyat trädgårdskonsten.
Istället för ett traditionellt fokus på växternas färg, riktar han istället in sig på växternas former, strukturer, höstfärger, vintersiluetter och naturliga harmoni. ”I en bra trädgård är det viktiga inte hur vackra blommorna är, utan hur vackert de dör”, sa Piet i en intervju i The New York Times.

Med andra ord är han intresserad av växternas hela livscykel. ”Brunt är också en färg”, lär han också ha sagt. Parkens läge och förutsättningar lockade Oudulf ”En unik plats kräver en unik design.” Så var tankarna när parkchef Kristina Höijer i Sölvesborgs kommun först fick uppdraget att göra en ny park precis intill havet. Hon ville ha en design som stack ut och kom rätt snart att tänka på Piet Oudolf. Kristina var väl bekant med Piets filosofi kring växter och trodde att de skulle kunna fungera bra på i den planerade parken. Piet kontaktades och i samband med en konferens på Alnarp i februari 2005 besökte han Sölvesborg för första gången.

Han blev omedelbart förtjust i platsen. Den låg perfekt exponerad mot havet och hade enligt honom alla förutsättningar för att bli en vacker promenadpark längs med innerhamnen. Hösten 2008 påbörjades arbetet med att anlägga parken. Skanska var huvudentreprenör och kommunens parkavdelning utförde allt planteringsarbete. Sedan något år tillbaka kan nu Sölvesborgarna njuta av en ”holländsk blomsteräng i svensk tappning”, alldeles invid havet i centrala Sölvesborg…
fotograf: Johan Lindqvist

Föregående artikelMjällby AIF:s sista match innan första spadtaget till den nya gräsplanen
Nästa artikelFrisör i Sölvesborg som gör hembesök.