Kristianstad
Alla som vill starta eget har en sak gemensamt-behovet av att skaffa information om hur det ska gå till rent praktiskt. Oavsett vilken typ av företag eller affärsidé man har är man i behov av att känna till vilka regler som finns och vilka myndigheter man bör kontakta. Det kan kännas som en byråkratisk labyrint, men det finns hjälp.

Tillväxtverket har tillsammans med Skatteverket, Bolagsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Tullverket tagit fram ett föreläsningskoncept i heldagsform som de kallar Starta företag-dagen. Där kan man få nyttig information om att starta eget från representanter från de olika myndigheterna. Konceptet har varit väldigt populärt och fler än 30 000 personer har deltagit på Starta företag-dagen.

– Framgången med Starta företag-dagen är att all information finns på samma ställe och man får enkelt svar på sina frågor, säger Nicklas Larsson på Tillväxtverket. Sedan genomför vi Starta företag-dagen lokalt, det vill säga att under dagen får man som deltagare även möjlighet att träffa lokala aktörer som kostnadsfritt kan stötta och ge rådgivning.

Är det någon gång försent att starta eget?
– Allt fler i åldersgruppen 50-70 startar företag, så något sådant hinder finns inte, ler Nicklas.

Vad är det viktigaste att tänka på när man startar eget?
– Ta tid att planera ditt företagande, då hinner du justera och göra ändringar så att du inte förlorar onödig tid eller pengar på grund av oförutsedda situationer. Dessa kommer alltid uppstå men är man förberedd kommer man alltid vidare.

– Många missbedömer vad det kommer kosta, eller hur lång tid uppstarten kommer ta. Gör lite olika scenarios beroende om det går som du tänkt, sämre eller mycket bra och då ser du hur känsligt din idé är.

– Är man osäker på själva företagandet, frågor kring skatter, regler m.m, gå in på Verksamt.se, där finns samlad myndighetsinformation och tjänster som man kan använda.
INFO-Bladet tackar Nicklas för hans goda råd och önskar alla nystartade företag lycka till!

 

Text: Linn Åström
Bild: Privat

Föregående artikelAndreas och Erikshjälpen förändrar världen
Nästa artikelHöst – Fikans förlovade årstid