web-bild-2-cmyk web-Spargris-cmykVad drömmer ni om? Är det en resa, renovering i
hemmet, eller kanske att köpa ett hus? Som ungdom kanske man drömmer om att flytta hemifrån, körkort och friheten med en egen bil? Oavsett vad du drömmer om, och vill spara till, så finns rådgivarna på Sparbanken Göinge till din hjälp. Boka ett möte med rådgivaren redan idag och få ut maxeffekt av ditt sparande.
– Jag tror att det är jätteviktigt att veta vad man sparar till, berättar Katharina Nilsson, som arbetar som privatrådgivare på Sparbanken Göinge vid kontoret i Vinslöv. Att ha bilden av vad sparandet leder till i bakhuvudet gör det mycket lättare att spara.

Att spara pengar har olika innebörd för olika personer, därför börjar man alltid med en analys av vad sparandet har för ändamål och under vilken period man avser att spara. Tillsammans med rådgivaren görs en kalkyl över ekonomin, och en rimlig sparpeng räknas ut. Därefter bestämmer man hur man önskar placera sina sparade pengar. Katharina rekommenderar Investeringssparkonto där man kan placera sparpengarna i aktier eller fonder. Rådgivaren hjälper till att analysera vilken fond eller aktie som passar kundens sparande bäst. Att tänka på vid aktieplacering är att man bör ha ett större kapital att börja med, medan i ett fondsparande kan man börja från början.
– Varje dag är en ny möjlighet att börja spara. Genom att göra aktiva val vid inköp, är det något jag behöver eller bara någonting jag vill ha, kan man spara väldigt mycket pengar, berättar Katharina och ger exempel på inköp av fika och att äta lunch på lunchställe jämnfört med medhavd matlåda.

Trenden av sparande är positiv. Till ungdomar i högstadieklasser kommer Sparbanken Göinge ut och informerar om pengar, pengars värde, och framtida sparande. Att man behöver 10% i en kontantinsats vid husköp sporrar många unga att börja spara i god tid. Med rätt hjälp med placeringen kan man se pengarna växa, och för den försiktiga finns sparkonto med ränta som är marknads-anpassad.

Alla sparformer är olika.
Kortare sparande kan vara att man vill få ihop cirka 10.000 kronor till en ny soffa. Äldre personer kanske vill ha hjälp att placera pengar från en husförsäljning. Mor- och farföräldrar kanske vill spara till ett körkort till sina barnbarn, ett långsiktigt sparande. För att få bäst avkastning på pengarna oavsett sparform så hjälper rådgivaren kunden att få ut max av sitt sparande.
– Att pensionsspara är viktigt, förklarar Katharina. Men man bör vänta tills man kommit en bit in i livet innan man påbörjar pensionssparandet då pengarna är låsta över en längre tid.
Dagens mobila tjänster ger en utökad möjlighet att få full insyn i sin ekonomi och sitt sparande. Och med målbilden av vad sparandet ska leda till har alla möjligheter att både drömma och uppleva! Så vad sparar just du till? Jag drömmer om en inglasad altan, och lata dagar på en medelhavsstrand. Välkomna till Sparbanken Göinge för ett berätta vad just du ska spara till, och få hjälpen att kunna uppleva din dröm.

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelSnygga upp hemmet med trendiga mattor
Nästa artikelFräscha upp hemmet med nya golv