Utanför växer kön och folk står och stampar för att få komma in och fynda. Själv har jag tagit mig bakom kulisserna under förberedelserna inför höstens bytaredag i Mörrum. Inne är det full aktivitet med att sortera och plocka upp kläder och annat som ska säljas vidare.

Camilla Svensson som varit med i 20 år berättar att allt började i Mörrums skola. Det fortsatte sen i Norrevångskolans matsal och för tre år sedan flyttades bytaredagen till Folkets Park. Detta då platsbrist uppstod då dagen blev mer och mer populär. Jag kan förstå varför då jag ser alla saker som ligger uppradade på borden.

Drygt 150 personer är det som lämnat in saker och då man får lämna in så många som 150 plagg/saker per person blir det en hel del som ska byta ägare. Hela Folkets Park är fullt av prylar och när klockan slår halv ett blir lokalen snabbt full av folk.

Då alla kläder är sorterade i storleksordning vet folk precis var de ska gå någonstans. Barnen rusar till leksakerna och pussel, my little pony och svärd får nya familjemedlemmar.

Av de intäkter som kommer in går en viss procent ill Aktiva Föräldrar som anordnar denna dag. De ordnar sen i sin tur olika aktiviteter för barnen. Bland annat har de köpt in böcker till biblioteket  och olika resor med Mörrumsbarnen har gjorts.

Alla som är inblandade i bytaredagen arbetar ideellt och Mia Ringberg som är en av de som tidigare varit väldigt aktiv informerar om att Ninas Konditori sponsrar personalen med frallor under dagen. Ställer man upp och arbetar hela dagen blir man bjuden på pizza och är man där halva dagen blir det fralla och kaffe. För mat måste man ha en dag som denna då det är full rulle från morgon till kväll.

Kön in var lång innan de öppnade. När jag passerar kassan med mina fynd har det dock inte hunnit bli någon kö i kassan ut. Alla ska ju dock denna vägen passera och det kommer nog att bli så småningom. Men än så länge så rotas och grävs och kollas det fortfarande…  För här görs garanterat fynd av många människor en dag som denna.

Text & Bild: Paulina Bengtsson

1-web

Föregående artikelFrån delikatessbutik till mathantverk
Nästa artikelPå söndag kl 14 får Bromölla besök av Mamma Måd som bjuder på Vinterallsång på Humlescenen – höstens sista SISSEföreställning