web-Nillas-byakamp-070-Info-(10)-CMYK web-Nillas-byakamp-070-Info-(14)-CMYKSölvesborg
Byakampen startade 2004 och har pågått årligen sedan dess, med undantag för ett år när vädret tyvärr var alldeles för dåligt för någon sorts kamp överhuvudtaget.

Byakampen är en trevlig gemenskapsfest mellan byarna Värhult, Kylinge, Sandbäck, Norje, Gränum och Sölvesborg.

Idén kom från ett gäng vänner i Värhult, som tyckte att det saknades ett enkelt och roligt sätt för byarna omkring att träffas och umgås, så de startade Byakampen. Från varje by bjöd de in en lagledare, som fick i uppgift att ta med sig cirka 25 man till sitt lag. Vilken gren som det skulle tävlas i var hemligt för alla förutom arrangörerna ända in i det sista.

Vinnaren får ta med sig en vandringspokal hem, och får i uppgift att ordna nästa års Byakamp, och för på så sätt traditionen vidare. I de flesta fall väljer vinnarna själv att annordna nästa byakamp, men de kan också överlåta ansvaret till en annan by, om de vill det. Den by som annordnar tävlingarna har fria händer med vilka grenar eller aktiviteter det blir, och det är alltid hemligt tills precis innan start.

Genom åren har de haft allt från brännbollsturneringar, fotbollstennis, femkamp och tipsrunda till friidrott. Det finns för det mesta någonting som passar alla olika åldrar. Det är därför Byakampen är så populär och har blivit ett stort familjevenemang, med mellan 200-300 deltagare varje år.

Barn och vuxna, unga som gamla, samlas för att tävla, vara hejarklack och njua av en dag med roliga tävlingar och upptåg. Tävlingarna startar alltid mitt på dagen och i pauserna kan man äta sin medhavda fikakorg, och när en vinnare korats tänds grillen för lite trevligt kvällsmys.
Kylinge blev stolta vinnare av årets Byakamp, men lämnade över till Sölvesborg att arrangera nästa års tävlingar.

Text: Petra Horning
Bild: Privat

Föregående artikelUrsäkta jag stör, men hej där Thomas Lindberg från Wizex!
Nästa artikelSchack – Tankens stridsfält