tradgardsBuddleja Davidii Potters Purple. Vad kan dessa ord betyda? Jo, fjärilsbuske med lila blommor. Var kan man hitta sådana blommor då? Jo, på Hörnsjöns Plantskola som ligger ca tre kilometer utanför Kyrkhult.

Denna och tusentals andra växter trängs på Hörnsjöns Plantskola och väntar på att få komma till nya ägare. Man kan hitta allt från perenner till buskar och träd men även urnor och artiklar till dammen hemma i trädgården. I en av dammarna på plantskolan ligger en flodhäst och gottar sig i solen.

Och även om den ser verklig ut så ligger den ganska stilla när vi passerar. Elna som tillsammans sin man Stefan driver plantskolan berättar att hösten är en jättebra tid att plantera. Det kan vara allt från små perenner till stora träd. Plantskolan som har ett brett sortiment och väldigt kunnig personal hjälper gärna till om man behöver råd och tips.

Andra söndagen i september kommer Trädgårdens dag att gå av stapeln. Då kommer det att bjudas på kaffe, fruktexperter kommer att finnas på plats och en trädgårsdesigner kommer att svara på frågor. Nytt för i år är att man har inrett logen till en inredningsbutik där Elin står för expertisen. Butiken är inredd i gammal stil där det även säljs interiörer som ser gamla ut men är helt nya.

En jättefin butik som man inte vill lämna om man själv är intresserad av lite ”shabby chic” stil. Här säljs blommor att ha inomhus och även lite lösa buketter. Innan jag lämnar Elna, Stefan och den övriga personalen tar vi en runda ner till husets fyrbenta vänner. Havanna, Cecelitha, Isabella, Gonzales och Don Juan är några av de nyfikna, men ganska skygga,

alpackor som vill kolla vem det är som kommit för att fotografera dem. Jag frågar Elna om de är så mjuka som de ser ut att vara. Hon tar upp en i famnen och även om jag själv är lite rädd för att få mig en spottloska i ansiktet närmar jag mig sakta men säkert.

Och visst är de mjuka. Som nallebjörnar går de omkring och äter och njuter av den vackra naturen med utsikt över Hörnsjöns speglande vatten.

text & bild Paulina Bengtsson

Föregående artikelPassa på att testa Jiu-Jitsu under höstterminen!
Nästa artikelHälsoevents i Kristianstad