Pierre Rosén – Gåsapågen från Torsö

Thommy Bergholts har mött Pierre Rosén Svensson i ett InPåLivet-reportage.

Gåsapågen från Torsö

I vår serie om intressanta personer möter vi denna gång Pierre Rosén bördig från Torsö på Listerlandet i Blekinge.

Pierre som är fyrtiotre år ung är den moderne Nils Holgersson som har för vana att se allt ”lite grann från ovan”.
Med över tretusenfemhundra timmar uppe bland molnen svävande med en liten motor på ryggen är det med trygghet och vana han lär sina adepter att skärmflyga. Pierre är nämligen flyginstruktör i paragliding och i dessa kretsar känd över hela världen.

Vi träffas över en kopp kaffe och det är inte första gången våra vägar möts. Några gamla minnen hinner vi med att skratta och gråta över innan vi ger oss i kast med Pierres berättelse från sitt liv.

Krattade gårdsplanen på Hanöhus

Efter några lyckliga barndomsår på Torsö flyttade Pierre och familjen till Negerbyn i Mjällby.
Det var en stor omställning för en sjuåring att lämna det glesbefolkade Torsö och flytta in till Mjällby. Här var det internationell miljö och de bästa vännerna hittade han bland invandrarbarnen. Tidigt i livet visste han att han ville bli kock och sökte sig därför till Hanöhus i Hällevik där han som fjortonåring fick börja med att kratta gårdsplanen utanför hotellet. ”Att börja jobba på Hanöhus var som om att börja på Kungliga Slottet,” säger Pierre och minns att han redan då fick i uppdrag av Hanöhus grundare Ture Mattsson att köra skräp till tippen. Att han varken knappt kunde köra bil eller att han var körkortslös hade mindre betydelse.

”Hade man sett vindarna, hade man inte vågat flyga,”
säger Pierre och ler sitt äventyrsleende.

Sveriges snabbaste kock

Så fort den vanliga skolan var slut kom Pierre in på Restaurangskolan i Kristianstad och utbildade sig till kock. Kockjobben avlöste varandra och ofta var det fjällhotellen som fick njuta av hans matlagningsskicklighet. Matlagandet kombinerades med skidåkning och Pierres äventyrslusta gjorde att han började tävla i hastighetsåkning i skidor. Speedskiing är namnet på den sport som Pierre snabbt blev svensk mästare i. I över 196 km/tim kastade han sig ner för de branta och hala skidbackarna och han var inte långt efter världsmästaren som hade rekordet på 203 km/tim.
Det höll på att sluta illa. Efter två spräckta njurar och flera brutna kotor vid en avåkning slutade Pierre med den tuffa tävlingsformen som höll på att kosta honom livet.

Vändpunkten

Äventyret lockade fortfarande och högt uppe på en fjälltopp en kall januaridag för tjugo år sedan träffade han på en märklig fransman som höll på med något som var helt obekant i Sverige. Fransmannen stod där med en märklig skärm på ryggen och skulle just kasta sig utför en brant klippa. Pierre undrade vad han höll på med och fick förklarat att det kallades Paragliding. Denna händelse förändrade Pierres liv helt. Två år därefter startade Pierre sin skärmflygarskola som fick namnet Sky Adventures. Nu startade en helt ny karriär för pojken från lilla Torsö.
En kombination av skärmflygning och arbete i restaurangkök blev Pierres liv ett tag framöver. Han hann förutom att vara radiokock också med att driva Stadshotellet i Sölvesborg några år innan han satsade helt och fullt på sin skärmflygarskola.
Han lärde sig respektera naturkrafterna och att läsa vindarna och han blev skickligare och skickligare på att segla omkring högt däruppe bland molnen. Han lärde sig också att hantera rädslan och ett säkerhetstänkande präglade utvecklingen inom det alltmer växande företaget.

Nere på Österlen, i det vackra Kåseberga, har Pierre etablerat sitt skärmflygcenter. Hela världen är hans arbetsfält.

Brustet äktenskap

Flygandet hade en baksida. Pierre klarade inte av att skilja på arbete och privatliv. Företaget växte, men prislappen blev dyr. Hans två barn och sambo kom i kläm och han blev blind inför vad som höll på att hända. Förhållandet brast som ett resultat av hans eget handlande. ”Jag ångrar inget. Det var en av livets läxor.” Pierre berättar att han har bråttom här i livet. Det är mycket som skall hinnas med och mycket är en tävling för honom. Tävlingsinstinkten sitter djupt och han är en person som har svårt att misslyckas. Han tycker själv att han ibland kan vara både lite obekväm och betraktas som att säga vad han tycker. ”Man måste säga sin mening. Livet är för kort för att hålla käften.” Han berättar om det lugn som infinner sig däruppe, strax under molnen. ”Häruppe är det inte långt till Gud, och man får en slags frälsningskänsla när man glider fram över landskapet. Likt en modern Nils Holgersson sitter jag där och ibland känns det som om man får allt klart för sig.”

Världsomspännande verksamhet

”Vad gör du egentligen?” Det är en fråga Pierre ofta får. Tålmodigt, och med ibland illa dold irritation, förklarar han att han driver ett företag som sysslar med distribution och försäljning av motorer. Som rutinerad flyginstruktör lär han också folk att skärmflyga.
Företaget som idag har sitt säte i Kåseberga på Österlen har även filialer i Vadstena, Stockholm, Sölvesborg och Piteå. Tillsammans med sina kollegor leder Pierre verksamheten från Kåseberga i Skåne där han med sin nya familj också har bosatt sig. Verksamheten har blivit världsomspännande. Utbildning sker på exotiska platser som till exempel Bali, Indonesien, Brasilien och Monte Negro för att nämna några länder. Resan var lång. Från lilla Torsö, via Negerbyn i Mjällby, över kungaslottet Hanöhus, upp över Sveriges fjällvärld och ner till Österlen. Resan var spännande och äventyrsfylld. Kanske lika spännande som Nils Holgerssons underbara resa.

Text och foto: Thommy Bergholts

Föregående artikelBergholts möter Ronnie Bjuvegård
Nästa artikelSlit & Släng