SölvesborgJohan Andersson värmer sig vid en kamin.
Som årets nyföretagare 2010 har det gått snabbt för Johan Andersson på Aska AB i Sölvesborg. Från att ha flyttat och helt kommit till en butik istället för bara lager känns framtiden ljus, och självklart varm eftersom värme är det han sysslar med.

Det var 3 år sedan han började nu. På den tiden var lokalen i Bromölla och i den nya lokalen i Sölvesborg har Aska AB endast varit i 6 veckor så allt är relativt nytt.
– Läget är bättre nu och man hittar hit eftersom vi ligger mitt i Sölvesborg, berättar Johan.
På företaget jobbar Johan med två anställda. Först anställdes Kristoffer för två år sedan och nu ännu en kille i somras.
– Det är oftast jag som sitter på kontoret och tar emot kunderna medan de andra är ute, så här är alltid bemannat, säger han.
Johan började själv som anställd på liknande firmor och tänkte att han kunde göra samma jobb, lika bra som anställd så öppna eget blev det.
Huvudleverantörerna av kaminerna på Aska AB är danska, kanadensiska och svenska. Företaget har 9 leverantörer för tillfället. Det finns just nu 7 kaminer som står i lokalerna att elda i på ungefär 100 kvm. Annat som finns är två olika slags grillar och skorstenar. Alla kaminer är självklart miljömärkta och den senaste kaminen i butiken kommer från Morsø.
Vad finns det för tips på bästa uppvärmningen?
– Den ultimata uppvärmningen skulle vara om man kombinerar en vattenmantlad kamin med en värmepump som i sin tur genererar värme ut i huset genom element.
Den 27 oktober är det Brasafton på Aska AB och extra öppet till 15:00. Några nya kaminer kommer visas och personalstyrkan är full.
– Om vädret tillåter kanske vi tänder grillen också, avslutar Johan.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelRippe the story – Del 2
Nästa artikelFöreläsaren som inte lämnar ett hjärta oberört