IMG_2684-webbKristianstad
Han är en egen produkt som vandrat från ungdomslaget i Näsby vidare in i IFK Kristianstad, och etablerat sig i A-laget i en satsning mot ett SM-guld i handboll. Veckans IFK-Profil heter Anton Lindskog. Och året till ära har han nr. 400 på matchtröjan. Helt enkelt för att Kristianstad som stad, denna handbollssäsongen fyller 400 år.

Anton, du är en egen produkt från Kristianstad som blommat ut till en nyckelspelare på mittlinjen. Kan du berätta om din resa?
Jag började spela handboll i Näsby i slutet av nittiotalet. Vi hade ett oerhört talangfullt lag och spelade SM-final varje år. Vi hade förmånen att ha bra och engagerade ledare. När vi blev P-16 fick vi reda på att hela laget skulle integreras i IFK Kristianstad. Sedan har resan fortsatt där.

Anton, du är en egen produkt från Kristianstad som blommat ut till en nyckelspelare på mittlinjen. Kan du berätta om din resa?
Jag började spela handboll i Näsby i slutet av nittiotalet. Vi hade ett oerhört talangfullt lag i pojkar -93 och spelade SM-final varje år. Vi hade förmånen att ha bra och engagerade ledare. När vi blev P-16 fick vi reda på att hela laget, skulle integreras i IFK Kristianstad. Sedan har resan fortsatt där.

Om man tittar tillbaka, hur har utvecklingen varit personligen? Det känns som att det var ganska idealiskt att flytta Sveriges näst bästa ungdomslag in i IFK.
Det är klart. När man tänker tillbaka så inser man att allt handlar inte bara om att vara en bra handbollspelare. Du ska komma i rätt tid och ha en viss tur också. När vårt lag kom till IFK så var A-laget påväg upp i Elitserien, och när skador och sjukdomar uppstod så gällde det att ta chansen.

Spelare har kommit och gått under åren. Satsningen blir större och större. Spelare man kanske har spelat med under många år försvinner. Känner man flåset i nacken eller rakt av njuter man av den sportsliga satsningen?
Jag gillar den sportsliga satsningen som görs i IFK. Idag känns det som man kan spela här hela livet eftersom föreningen utvecklas hela tiden. Jag tycker också det är spännande med de nyförvärv som kommer och gör laget bättre hela tiden.

Säsongen fram till idag, ni ligger tvåa i serien. Många trodde ni skulle vinna serien överlägset. Hur ser ni på detta i laget?
Vi har alltid i laget haft en uttalad ambition att sluta bättre än förra säsongen. så etta, tvåa där vi ligger nu är helt enligt målsättningen.

Att spela i IFK måste vara speciellt. Alla i Kristianstad pratar handboll och här är det verkligen nummer 1. Hur är det att vandra runt som Anton Lindskog i stan?
Jag tycker det är jätteroligt. Man springer på människor som vill prata taktik på Maxi. Människor som man inte känner, hälsar på stan. Sedan finns där ju spelare som råkat ut för saker som kan kännas lite obehagligt.

De här måste du berätta om!
Joakim Hykkerud som spelade med oss ifjol, blev ju nästan attackerad när han tankade bilen på en mack här i stan. En äldre man skrek och gormade över vår senaste förlust och slog på bilen. När bensinmackägaren kom ut så trodde Joakim att han skulle få hjälp att avvisa mannen. Men istället så hängde han på i gormandet om matchen osv. Sådant kan ju vara obehagligt. Trodde knappt det var sant. Men jag har varit förskonad från sådant. Jag upplever hea hypen som positiv!

Du är linjespelare och får både ta och ge stryk. Är det mycket trashtalk? Och är det någon spelare i något motståndarlag som du tycker är jobbig att möta?
Jag trodde när jag blev A-lagspelare att det skulle vara mycket trashtalk, men så blev det inte alls. Snarare mer fulknep och grepp som förekommer hela tiden. Men jag älskar att möta stora spelare som man verkligen får ta i för att få grepp om. Jag saknar Jesper Nielsen i Sävehof. Han behövde man verkligen ta i för att lägga, skratt.

Som spelar i IFK har du fått förmånen att prova på Europacupspel. Hur är det att komma ut i Europa?
Det har varit oerhört lärorikt. Europa är lite tuffare och det passar mig bra. Domarkvaliteten är det stor skillnad på. En spelare du lägger i EHF-cupen får ett frikast. Samma händelse i Sverige och Elitserien betyder utvisning. Den där omställningen är svår att få grepp om.

Ett stort tack till dig Anton för en trevlig intervju! Lycka till nu med resten av säsongen!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelTomas förverkligar era husdrömmar
Nästa artikelAlex skräddarsyr din garageport