Bromölla
Du känner kanske igen det här? Alltid dessa hänvisningar till nätet! Jag är så trött på det! Kan man inte få veta eller göra någonting nu för tiden utan att använda dator? Snart sagt allt i samhället sköts idag med hjälp av datorer. Och den som inte har lärt sig hantera datorn känner sig hopplöst utanför…

På Bromölla bibliotek går det inte någon dag utan att det här ämnet kommer upp i samtal med besökare. Det är rätt ställe att diskutera dem på! För på biblioteket tycker man att man ska hjälpa till så att alla ska kunna komma åt det som finns på nätet. Här finns datorer som man själv kan sätta sig vid och försöka leta sig fram på. Man kan också be personalen att hjälpa till med att visa hur man gör. Det gäller både absoluta nybörjare och dem som behöver någon specialtjänst. Som bibliotekets andra tjänster är det gratis.
Det finns också en speciell tjänst som man kan använda sig av under tisdagskvällarna fram till den 23 april. Då sitter Jackie Skargren och svarar på frågor om hur man ska kunna använda den digitala tekniken. Kameran, telefonen, läsplattan eller programmet för att ladda ner e-böcker…
I mars månad  (den 18 till 22 mars) kommer Get-online-week, som det på ett internationellt sätt kallas; Kom-och-var-med-på-nätet-vecka kanske den borde kallas istället.
Då sätts fokus på att få människor att inte vara rädda för att ge sig ut på internet och lära sig olika saker. På att det finns massor av roliga, nyttiga, intressanta ställen att hitta på nätet.
Biblioteket i Bromölla kommer att ha extra många datorer där man tillsammans med handledare kan ta sig fram på nätet. Det blir flera sådana tillfällen. Det första är vikt åt dem som är 60 år och över det, övriga är för alla åldrar.
Det kommer att handla om digitala tjänster på fler sätt: digitalt språkkafé, bokkafé med vanliga boktips och tips på bokcirklar på nätet. På onsdagen kan man få lära sig om nättjänster i samband med livets avslutning.  Vid några tillfällen blir det information och tillfälle att bekanta sig med de nya sätt vi har att ta oss ut på nätet; smarta telefoner, surfplattor, appar.
Och en gång i en strålande framtid kommer inte några att känna sig dumma och utanför utan alla kan välja att vara med på det digitala sättet att hänga med. Om de vill.

Text: Karin Wendel

Föregående artikelTre Trotjänare Tackar
Nästa artikelAlvikenskolan hela vägen till kvartsfinal