Närtandvården i Tyringe bjöd in till öppet hus! Ett lyckat evenemang där tandläkare Tim Anle och hans personal visade runt i lokalerna, berättade om verksamheten och anordnade tävlingar för besökarna. Att finnas nära patienterna på orten och att arbeta för att vara nära patienterna är vad Närtandvården står för.

Ett år efter öppningen summerar Tim att verksamheten växer och att fler och fler väljer att lista sig hos dem, vilket framför allt är viktigt för barn som behöver kallas regelbundet. Det många inte vet är att man måste göra ett aktivt val för att lista sig hos Närtandvården – gamla Folktandvårdspatienter hänvisas per automatik till andra orter.

Att ha öppet hus är ett sätt att öka medvetenheten hos allmänheten samt välkomna gamla och nya patienter. Till Närtandvården är alla välkomna, stora som små, med hål i tänderna och utan. Här finns utrymme att växa, kliniken är rymlig och kan skalas upp i takt med att fler patienter ser möjligheten att få tandvård lokalt på orten.

Närtandvården finns i samma lokaler där Folktandvården låg innan, i anslutning till vårdcentralen. Här finner man tandläkaren och verksamhetsledaren Tim Anle. Hans uppgift är att se till att förebygga och om nödvändigt behandla tandsjukdomar.

Tandhygienisten Edwina håller friska munnar friska genom noggrann förebyggande tandvård, tidiga insatser samt regelbunden översyn innan problem uppstår. Att satsa mycket på förebyggande åtgärder är ett bra sätt att minimera riskerna för framtida sjukdomar och är skonsamt mot plånboken.

Mottagningen pysslas om av tandsköterskorna Zenita och Annelie som jobbar nära patienterna. Tandsköterske-yrket har historisk inneburit en mer assisterande typ av arbetsuppgifter. I takt med att kunskapsnivån ökar förändras även arbetsuppgifterna.

Idag gör sköterskorna allt ifrån förebyggande tandvård till avtryckstagning och bedövning. Tandsköterskans lugna och harmoniska arbete uppskattas ofta av patienterna.

I receptionen finner man Jessica som sköter om kundkontakten och tar hand om mottagningen. Tillsammans utgör dessa individer Närtandvårdens trygga team i Tyringe.

– Vi har en trevlig jargong, och nära till skratt. Det ger patienterna en känsla av trygghet och skapar en avslappnad stämning. Detta gör att även patienter med svår tandläkarskräck trivs hos oss, berättar Tim.

INFO-Bladet passar på att fråga tandläkare Tim om vad som är största faran för tänderna idag. Det tveklösa svaret är energidryck! Drycken innehåller ofta en hel del socker och har lågt pH. Detta ger både hål i tänderna och frätskador. Ett hett tips för att minimera risken att få hål i tänderna är att inte småäta, vara noggrann med munhygien och vid behov använda munskölj med mycket fluor.

Ett mycket lyckat öppet hus och hade man inte möjlighet att delta är man alltid välkommen till Närtandvården i Tyringe vid ett annat tillfälle för att träffa personalen och ställa sina frågor.

Text: Elin Troedsson
Bild: Privat

Föregående artikelVärna om din katt på Kattens Dag
Nästa artikelTotalupplevelse – årets julklapp?