Bild: Hittaut Uppsala

Karlshamn
För tredje året arrangeras nu Hittaut av Stigmännen Karlshamns Orienteringsklubb, något som alla kan delta i.

Förra året engagerades runt 3000 personer i den spännande upptäckarjakten i Karlshamn. Då fanns Hittaut i 20 kommuner runt om i Sverige, i år har det utökats till närmare 30 kommuner där Hittaut konceptet har tagits till bland annat våra grannkommuner Ronneby, Karlskrona och Kristianstad.

Det handlar om att ge sig ut i stad och skärgård och med hjälp av en karta söka upp olika checkpoints som är utspridda runt om i närområdet och sedan registrera dessa i en app i mobilen eller datorn. En checkpoint består av en aluminiumpinne med en kod på. Olika svårighetsgrader förekommer, vissa kan man hitta längs med vägar och stigar, andra kan man hitta genom att ta sig runt på cykel men det finns även dom som är lite mer gömda och svåra att nå.

Gratiskartan får alla som bor i kommunen i sin brevlåda i slutet av april lagom tills det är dags, den 1 maj drar det igång. Kartan kan man dessutom ladda ner som en app i mobilen och använda när man vägleder sig i naturen.

Upptäckarglädjen med Hittaut är inte bara en rolig och spännande grej, man kan få många aha-upplevelser när man kommer till platser man tidigare kanske inte besökt eller stöta på andra människor som deltar i Hittaut. Att samtidigt förbättra sin fysiska och psykiska hälsa är faktorer som ligger bakom denna succé.

Det lottas även ut fina priser, varje checkpoint man registrerar ger en lottsedel och på en topplista kan man följa hur många checkpoints alla deltagare hittat.

I år upptäcker man flera nyheter inlagda på Hittautkartan i Karlshamn. En äventyrs- och aktivitetskarta för dig, dina långväga gäster och alla besökande turister. Man kan göra besök på Kofsa, Kohageleden vid Eriksberg, Guömåla, Kastellet och Tärnö som har flertalet checkpoints. Helt nytt är även området kring Stärnöhalvön.

På Tärnö har det skapats diverse vandringsleder som är olika långa. För cykelintresserade finns det en mountainbike-bana. Vill man även träna inför swimrun, så finns en häftig swimrun-bana på Tjärö.

Alla drygt 150 markerade checkpoints har reflexmarkering och kan besökas i mörker, Stigmännen har också skapat markerade reflexbanor som man hittar genom att exempelvis använda en pannlampa.

Det finns också en skolutmaning vid Friluftsbas Kofsa. Som klasslärare kan man anmäla sin klass till utmaningen. Här får ungdomar delta i naturfrågor och möta spännande platser och vinna fina priser.

Det ligger ett enormt arbete bakom arrangemanget då femton medlemmar i Stigmännen lägger ner närmare tusen ideella hittaut- timmar årligen.

Foto Daniel Sverkersson

Nytt för i år är även att man kan åka båt från Karlskrona – Ronneby – Tjärö – Tärnö – Karlshamn och åter via Blekingetrafiken, detta gör alla skolungdomar gratis hela sommaren. Nu har man med Hittautkartor möjlighet att upptäcka mer av Blekinges kust- och skärgårdsmiljö som nyligen är framröstad till andra plats över Sveriges vackraste platser.

När kronprinsessan Victoria besökte Ronneby den 13 april deltog även hon i Hittaut då hon letade checkpoints i Brunnsparken.

För mer info om allt som händer i Hittaut, besök: www.hittaut.nu/karlshamn

Text: Daniel Sverkersson
Bild: Daniel Sverkersson & Hittaut Uppsala

Föregående artikelNordea flyttade till Finland-Länsförsäkringar till Olofström
Nästa artikelEkonomiservice när den är individuell