Pontus Hedenberg och Filip Holmström

Karlshamn
Karlshamns kommun har en fritidsbibbla där man kan låna olika sport- och fritidsutrustning helt gratis i upp till 14 dagar med undantag för cyklar som är 3 dagar.
En fantastisk möjlighet och stor satsning till kommuninvånarna där man istället för att köpa kan låna utrustning och därför kan prova på olika sporter och friluftsliv samt få en mer aktiv fritid. De har skickat ut information till skolor om att Fritidsbibblan finns men vill gärna nå ut till fler. Arbetscentrum ägs av fritidsenheten och drivs av arbetsmarknadsenheten och startade 2016 i Mörrum. Verksamheten har även funnits i Svängsta men i somras flyttades fritidsbibblan till Karlshamn.
Efter flytten har antal utlån ökat vilket säkerligen beror på att de blivit mer tillgängliga för kommuninvånarna. På arbetscentrum där fritidsbibblan finns drivs även arbetsträning så att saker som är trasiga kan lagas. Det tas tacksamt emot bättre begagnade saker så att det kan lagas och återanvändas. Man lånar genom Fritidsbibblans e-tjänst som man hittar på www.karlshamn.se/fritid-och-kultur/idrott-och-motion/lana-utrustning. Där kan man i listan lämna önskemål om vad man vill låna och i vilken storlek.
Om det som man söker inte finns i listan kan man skriva detta så får man se om det går att ordna. Det går även bra att komma in till dem på ett personligt besök eller att ringa kansliet på telefonnummer 0454-815 98. Fritidsbibblan hoppas på att kunna utökas i framtiden. Platssamordnaren Filip Holmström berättar att de har planer på att göra det större genom att kunna ta emot sommarjobbare som kan låna ut sport- och fritidsutrustning på platser där kommuninvånarna befinner sig.
Man vill komma närmre invånarna. Filip Holmström och Pontus Hedenberg har lånat padelrack genom Fritidsbibblan när de haft friskvård på arbetet. Filip har lånat skridskor till sina barn vilket är perfekt eftersom barnfötter växer så snabbt från år till år. Pontus personliga assistent har lånat en cykel.
Nu i höst och vinter blir det mycket utlån av skridskor och i somras var det mycket tält och stormkök eftersom många ville ha hemester, det vill säga semester på hemmaplan berättar Pontus Hedenberg. Med tanke på pågående pandemin vill Filip och Pontus poängtera att samtliga saker som varit utlånade spritas innan de lånas ut på nytt.
Väggabadet har skänkt simglasögon och simpuffar till Fritidsbibblan och om andra också vill skänka utrustning är det mycket välkommet. I somras fick jag själv möjlighet att själv låna flytvästar till mig och mina barn och jag tycker att det är en utmärkt idé med fritidsbibblan där man får ett miljötänk samt att man som privatperson sparar pengar.
Pontus Hedenberg berättar att många blir förvånade över att det är helt gratis.
Fritidsbibblan ligger på Boktryckargatan 3 i Karlshamn. Deras öppettider är måndag till fredag klockan 7.30-12.30 samt 13.00-16.00.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelInställd julmarknad
Nästa artikelJuristen förklarar: Äktenskapsförord