Meja Kumm Persson, Adina Öberg och Saga Skutsjö har startat UF Företaget Pryda UF.
De tre tjejerna Adina, Saga och Meja går sista året på gymnasiet på Väggaskolan där dom läser kursen Entreprenörskap och Företagande. De har nyligen startat UF företaget Pryda UF.
Adina Öberg, Saga Skutsjö och Meja Kumm Persson hade från början olika idéer på vad man kunde göra med ett UF företag, men det tog inte lång tid innan de gemensamt bestämde sig för vad dom ville göra. Det var genom en verklighetsbaserad film som dom fick inspirationen.
– Vi vill på något sätt uppmärksamma könsstympning på kvinnor, vilket är ett stort samhällsproblem, framför allt i länderna i Afrika, men det förekommer även i Sverige. Detta leder till flertalet problem för kvinnor och deras hälsa. Därför vill vi ta vårt ansvar att bidra till en ökad spridning om detta ämnet, berättar Adina.
– Vi upptäckte insamlingsstiftelsen Desert Flower Foundation, där man kan donera pengar som bidrar till att bekämpa problemet med könsstympning, nämner Saga.
Tjejerna bestämde sig för att börja tillverka egendesignade armband i olika nyanser. Sedan sälja till folk för en liten summa pengar. Detta har visat sig blivit en succéstart för UF företaget då dom i skrivandets stund sålt över 50 armband.

Tillverkade armband och en present efter deras egna design.

– Vi fick slut på pärlor gjorda i akryl, så vi köpte in glaskulor som dessutom är av finare kvalité. För varje armband vi säljer går 20% av intäkterna till donation, säger Meja.
Nyligen har dom haft öppet hus på Väggaskolan där dom visade upp sin verksamhet. Framöver kan man träffa Meja, Adina och Saga på olika julmarknader där dom har försäljning. Till våren väntar UF mässa i Ronneby som brukar dra många nyfikna besökare. Man kan komma i kontakt med Pryda UF på Facebook: “Pryda – UF”.
– Vårt mål är att organisationen ska uppmärksammas av så många som möjligt, att folk blir nyfikna och att varje insats gör skillnad för att hjälpa utsatta kvinnor världen över, avslutar Adina.

Text & Foto: Daniel Sverkersson
Föregående artikelVälkommen på en go`fika!
Nästa artikelVattenbalett och vykort i tingshuset