Yadan Nederi driver restaurang Kvarnen i Ahlberg bil huset.

Karlshamn
För fem år sedan bestämde Yadan Naderi (som kallas Dan) tillsamman med fem andra kompisfamiljer att etablera sig i Karlshamn. Efter ett års pendlande från Växjö bestämde sig alla att även bosätta sig i Karlshamn.

Dan som har ursprung från Afghanistan kom till Växjö 2003. Där öppnade han ganska snart två restauranger. En i Växjö och en i Alvesta och blev snabbt en profil i Växjö med omnejd.

– Vårt framgångsrecept, förutom vår mat, är att vi är måna om våra kunder och rättar oss efter deras önskemål, säger Dan.

År 2013 gick som sagt flytten av verksamheten till Karlshamn. – Jag övertog Restaurang Kvarnen i april det året. Eftersom personalen består av min vänskapskrets och som tidigare arbetade på mina restauranger i Småland så kom vi igång snabbt här i Ahlberg Bil huset. Man kan lätt tro att våra lunchgäster består av personal här i huset, men det är helt fel, berättar Dan. Vi har en väldigt bred kundkrets och 75% av våra kunder är stamgäster. Det är allt ifrån arbetare, pensionärer till barnfamiljer.

– Vår buffé passar alla åldrar. Vi erbjuder alltid klassisk svensk husmanskost plus vår buffé av pizza, sallad, köttgrytor och andra kötträtter fortsätter Dan. Vi har alternativ till glutenintoleranta och anpassar oss efter kundernas önskemål som t.ex allergi. För den som inte äter kött har vi en stor salladsbuffé med stort urval.

Restaurangen erbjuder pizzabuffé i alla desss smaker.

– Vi är som sagt väldigt “nära” våra gäster, det blir nästan som ett kompisförhållande säger Dan leende. Jag vill alltid ge det där lilla extra, som ett exempel är att vi hade ett äldre par från Vättekulla som kom varje dag och åt sin lunch. När de uteblev blev jag lite bekymrad om det hänt något, berättar Dan. Jag tog kontakt med dem så att allt var bra, och då visade sig att åldern tagit ut sin rätt. De kunde inte längre köra bil och därmed inte ta sig hit. Då erbjöd jag dem att kostnadsfritt köra ut lunch till dem och då blev de väldigt glad då de hade saknat vår mat.

– Förutom vår lunchbuffé erbjuder vi catering. Även här anpassar vi oss efter kundernas önskemål och skräddarsyr individuellt. Det kan vara kall mat, varm mat, mingelmat, ja allt efter hur det passar arrangemanget som kan vara födelsedagar, bröllop eller barndop m.m. Vill kunden ha det levererat så gör vi det, säger Dan.

När lunchen är över och gästerna återgått till jobbet eller åkt hem, åker Dan vidare till sin andra restaurang. Rex Salonger tog han över för tre år sedan tillsammans med sin kompanion Nek som är på Rex Salonger hela dagarna. En centralt placerad restaurang där de också har lunchbuffé, men även längre öppettid, till 22.00. Efter lunch dukar de upp för klassisk á la carte. På lördagar har de alltid grillbuffé.

Salladsbuffén har en stor variation och ett brett utbud.

– Även på Rex har vi mycket stamgäster, berättar Dan som det första han gjorde vid övertagandet var att ta bort spelmaskinerna. Det stod sex maskiner där, berättar Dan. Jag tycker inte det passar in i restaurangmiljö, inte hos oss iallafall, så de plockades omgående bort. Vi fick mycket positiv feedback av våra gäster som ibland upplevde de som ett störningsmoment. Ska man gå på restaurang vill man ju ha lugn och ro och kunna njuta av maten.

Alla familjer som följde med Dan till Karlshamn har nu både utökats med flera barn och man har rotat sig.

– Ja vi trivs fantastiskt bra här i Karlshamn och Blekinge. Det är en lagom stor stad med mycket trevligt och socialt folk, avslutar Dan som hälsar både nya som gamla kunder välkommen till båda sina restauranger.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelBromölla får en egen Marknad
Nästa artikelDåligt mörkerseende? Nu finns lösningen