Mörkerkörning. Foto: Zeiss.se

Trafik
Många upplever att bilkörning i mörker inte är så lätt. Konstigt nog har nattkörningen blivit jobbigare när bilarna fått allt starkare strålkastare. Nu finns lösningen. Glasögon som filtrerar bort en del av bländningen från mötande bilar.

Undertecknad är en av många som upplever att synen blir sämre vid bilkörning i mörker. Då jag kör väldigt mycket bil och har till vardags glasögon med progressiva glas som ger ett fantastiskt klart seende, dagtid. Men den klara bilden försämras avsevärt när det mörknar. På rekommendation åkte jag ut till Mårtensson Optik i Ronneby.

Efter att ha förklarat mitt dilemma gav Anette Löv lugnande besked. Det finns en lösning.

Anette Löv från Mårtenssons Optik, Ronneby.

– Det är ett väldigt vanligt problem, berättar Anette. Med vanliga glasögon är de mötande bilarnas lyktor inte bara bländande utan ger mig också effekter med en sorts ljusspridning. Jag nickar medhållande då jag exakt känner igen upplevelsen. Vi har bl.a många lastbils- och taxichaufförer som kör mycket nattpass som vi har hjälpt genom att erbjuda Zeiss nya ”Drivesafeglas”.

– Under åren har olika tillverkare lanserat lösningar på problemet med bländning, ibland med gula glas eller orangefärgade. Inget av detta har fungerat, berättar Anette. Det gula glaset kan förstärka kontrasterna i gråväder och skymning men i mörker blir ju allt lite mörkare och då svårare.

– Men nu har äntligen en av de ledande glasleverantörerna, Carl Zeiss, hittat lösningen på problemet. För vår del på Mårtensson Optik var det jättebra då vi redan innan hade Zeiss som leverantör säger Anette. Zeiss DrivesafeLenses är allroundglas med utökad prestanda för bilkörning. Glasen är specifikt designade för att uppfylla synbehoven hos människor som vill kunna köra säkrare och bekvämare, berättar Anette. Glasen finns både som enstyrkeglas och som progressiva glas. Zeiss DriveSafeglas är ett unikt glasögonglas, utvecklat med en teknologi som de är helt ensamma om. Glaset är ett allroundglas optimerat för vardagsbruk som kommer att underlätta bilkörningen i svåra och besvärliga förhållande fortsätter Anette.

Efter att ha blivit övertygad om att detta var rätt ”medicin” för mitt problem, så bokar jag tid för synundersökning för att kunna beställa DriveSafeglasögon. Efter en mycket noggrann undersökning som känns väldigt professionell tittar vi ut bågar, vilket inte är det lättaste. Utbudet är enormt med bågar i olika märken och prisklasser.

Så här kan man uppleva omgivningen när man har dåligt mörkerseende. Foto: Magnus Kajrup.

Det tar ca 7 dagar innan jag kan hämta ut de nya glasögonen. Det är december och mörkret faller tidigt så det är en spännande färd då jag kör hem från kontoret samma kväll. Skillnaden är markant, jag har en helt annan koll på vägbanan och reflektionen från mötande strålkastare och framförvarande bakljus är helt annorlunda än med vanliga glasögon. Vägskyltarna syns nästan bättre än dagtid. Nu efter ca två månader och otal mil i mörkerkörning är upplevelsen detsamma.

Jag återknyter till Anette för feedback, som ni förstår är väldigt positiv.

-Jättekul att det fungerar bra svarar Anette. Vi har fler och fler, framförallt 40+kunder som är lika nöjda som du, berättar Anette. En av fördelarna med Zeiss Drivesafeglas är att de inte bara används i mörker utan de ersätter fullt ut vanliga konventionella glasögon. Det är bara synd att inte fler vet om att det finns en lösning och fortsätter att köra mörkerkörning med otillräcklig syn.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Magnus Kajrup och Zeiss.se

Föregående artikelRestaurangerna som sätter mat och gäster i fokus
Nästa artikelBesök från Dalarna med budskap från Andra sidan och strykjärnskonst