Välbesökt Medborgarhus.

På Medborgarhuset i Svängsta bjöds vi in till en kulturresa ända bort till vackra Palestina.

Denna festliga tillställning hölls för att visa upp Palestisk dans, sång, litteratur, mat och klädnad för de som var intresserade.

Kulturknytpunkten i Karlshamn arrangerar detta i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Unizon och Karlshamns kommun. Ordförande Houda Saab berättar att de i framtiden har fått förfrågan om att arrangera kulturdagar om Philippinerna och Albanien, så det är fler som vill visa upp sig. De som invandrat till Sverige vill gärna dela med sig och berätta om var de kommer ifrån. Och den 6:e juni tänkte de även ha ett arrangeman för att fira svenska nationaldagen. Houda berättar att de vill att alla ska känna sig inkluderade och välkomna att besöka dessa arrangemangen.

Lokalen fylldes snabbt och det inleddes med att sjunga Palestinas nationalsång. Scenen varvades med olika talare som läste dikter om att sakna hemlandet, fakta om kända författare, berättelser om seder och jordbruk. Palestina brukar kallas för hjärtat i den arabiska världen och här odlas det mycket fikon, oliver, jordgubbar och vindruvor. När sedan musiker intog scenen så reste sig några i publiken upp och dansade traditionsenligt på led med glada tillrop.

Det visades upp traditionellt hantverk och kläder med vackert broderade mönster. Några bilder på konst och utdrag av politiskt satiriska teckningar visades upp på anslagstavlor. Spännande mat dukades upp på långbord och den som ville kunde smaka av buffén för endast 20 kronor. Stämningen var väldigt god och folk i alla åldrar njöt av den trevliga atmosfären. Det var verkligen en lyckad dag i kulturen och integrationens tecken i Svängsta!

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelHALLÅ DÄR… Ulla Boberg – ny ordförande i Kulturföreningen Borres Vänner
Nästa artikelDr Glader talade om humor och hälsa