Brygghus 19, vars namn kommer ifrån adressen där de tre grundarna tillsammans bryggde öl för första gången, håller då och då ölprovning och INFO-Bladet har varit där.

Mikael Myhre berättar om bryggeriets start.

Det är nog få Karlshamnsbor som inte hört om Brygghus 19. Brygghus 19 är ett mikrobryggeri, det vill säga ett bryggeri som snarare än massproduktion är ett hantverk. Trots att ordet ”mikro” finns med i beskriv-ningen av sortens bryggeri, ska det inte misstas för att vara litet. Under visningen var det cirka 50 tusen liter öl som låg och jäste, medan bryggeriet har en kapacitet på 400 tusen liter.

Bryggeriet startades i början på 2013 av Dan-Magnus Svensson, Magnus Karlsson och Mikael Lundell. De var från början hemmabryggare som ville se vad deras öl gick för. De bestämde sig för att bjuda in en ölexpert och denne fick genomgå ett blindtest där öl från systembolaget tillsammans med deras öl fanns med.

Deras öl fick högsta betyg och de bestämde sig för att testa på att brygga på riktigt.
De fick höra att det fanns två sätt att starta bryggeriet på, antingen genom att köpa ny bryggeriutrustning från Kina eller begagnad från Tyskland. De hittade en fin utrustning från Tyskland och fick hem den. Problemet var att de inte fick in allt genom den port som fanns, så de fick istället beställa ny från Kina. Den 23:e februari stod allt klart och den första ölsatsen kunde bryggas. Tyvärr inträffade en del problem.

Under bryggningen bildades det så mycket ånga så att brandlarmet gick och brandkåren kom. Ölen blev överkokt men de ville inte bara hälla ut den. Istället fick den siste rökdykaren hälla i humlet och ölen fick fortsätta sin väg i produktionen. Detta kom senare att kallas räddningstjänstens IPA.

På samma sätt presenteras andra ölsorter också av överste-tappare Mikael Myhre och praktikant Philip Persson som var kvällens värdar. De berättade om ölerna, berättade om tilltuggen och hur det kunde förändra smaken hos olika öler. Bland annat serverades deras öl som heter Passion med ost doppad i senap och sellerisalt, och Big Boss, en mycket mörk öl, serverades med vaniljkesella. Gruppen som var där och provsmakade enades alla om att tilltuggen definitivt höjde smakerna av ölen.

Sammanlagt smakades fem stycken ölsorter, en lager, två IPA, en APA och en stout.
Eftersom de även gör akvavit fick besökarna även smaka på denna. Akvaviten är baserad på en ölbas från bryggeriet som sedan destillerats och kryddats.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelFramgångsrik basketklubb för tjejer
Nästa artikelNytt turistmagasin 2019