Foto: Pixabay

Nattöppet i Asarum

Nu börjar det åter dra ihop sig för ”Nattöppet” i Asarum.

Eventet som från början var ett rätt litet event, en kul grej mellan butikerna i byn för mer 10 år sedan. Tanken då var att gemensamt försök att göra någonting lite annorlunda och kul för invånarna i byn med omnejd. Redan från första året har Nattöppet visat sig vara ett välkommet tilltag som når långt fler än de som bor i närområdet.

Ja jo nu är det kanske inte öppet under Natten som namnet antyder, men de första åren var det faktiskt öppet till tolvslaget. Det visade sig snart att få kunder var intresserade av att shoppa loss efter 22.00 och det är just den tiden som sätter punkt för kvällen. Man kan ju tycka och så även handlarna att namnet borde ändras till Kvällsöppet men gammal vana trogen så kör de på Nattöppet åtminstone detta året också.

Precis som föregående år kommer det även att komma ett Nattöppet i slutet av november! Någonstans efter 16 tiden är det dags att tända upp de över 500 marschallerna som lyser upp vägen till butikerna från motorvägen till 29:an! Helt säkert bjuder butikerna inte bara på ett vackert upplyst Asarum utan också ett och ett annat kvällserbjudande!

Text: Magnus Kajrup

 

MariaDiakoni i Asarum

Vad är då MariaDiakoni? Jo, det är ett samarbete mellan Solsta Towers och Svenska kyrkan i Asarum.

Det startade 2010 efter att Maria uttryckt en önskan om att vilja ha hotellet öppet på julafton för ensamma.

– Hon frågade församlingen om vi kunde tänka oss finnas med i det. Självklart, då det är diakoni på högsta nivå, berättar Anneli Väpnare som till vardags arbetar som verksamhetsansvarig i Svenska kyrkan och berättar vidare:

Det året startade vi en tradition! Sedan dess har vi varje år, sista torsdagen i oktober, haft OKTOBERNATTA på Solsta och i Kyrkan. Allt till syfte att samla in en slant till julaftonsfirandet. Som en kul grej så tjuvstartar julen på Solsta denna kväll. Därför bjuds det på skinkmacka och gröt tillsammans med lite olika aktiviteter och julgardiner, ljusstakar i fönstren och granen utanför är på plats denna kväll till ära! Vi har genom åren haft allt från auktioner, loppis, marknader, lotterier, två välgörenhetskonserter i kyrkan, men alltid med gröt och skinkmacka som vi bjuder på, på Solsta!

Som tack för gröten får man lägga en valfri slant och det har varit generösa grötpengar genom åren!

Det blir åttonde året som hotellet håller öppet för den som önskar gemenskap. Julmaten är uppdukad, julklapp, tomte och livemusiken laddad. Det har varit fantastiskt fina julaftnar tillsammans! Vi vet att det varit en livlina för många att kunna komma in en stund i gemenskap på julafton, för även om det är självvald ensamhet så är eftermiddagstimmarna på julafton de mest ensamma under hela året.

Vi nekar förstås ingen att komma in, men vi riktar oss i första hand till den ensamme som av någon anledning inte firar jul med någon denna dag. Vi har fått frågan från många som vill komma, men då vi har begränsade möjligheter, främst plats, så måste vi dra gränsen någonstans och vi har därför den ensamme som vår prio denna stund på året.

I år blir det som vanligt grötmingel på Solsta under Oktobernatta och i kyrkan håller ungdomar öppet och berättar om sin resa till Taizé i somras. Vi hoppas på god uppslutning, god gröt och goda gåvor avslutar Anneli.

Text: Maria Rundqvist Solsta Towers o Anneli Väpnare Svenska kyrkan Asarum

Föregående artikelÅrets kulturella natt med jubileum och firande
Nästa artikelFöreningen för oberoende kvinnor Leonora fyllde 30 år