Flertalet hade samlats för att lyssna på föreläsningen av Claes Westrup.

Närmare 40 personer samlades under onsdagskvällen den 24:e oktober på Karlshamns museum för att lyssna på när Claes Westrup föreläste om Ekö och kring sin nya bok om samma ämne.

Den till viss del interaktiva föreläsningen som Claes Westrup höll i Expresshallen under onsdagskvällen var mycket populär och uppskattad av besökarna. Flertalet i publiken kände igen personer som skrevs om i boken. Det var någons farfar, någons far och flera andra personer som bringade igenkännande.

Claes förklarade hur han hade gått till väga för att få fram all information till boken men berättade även vad han hade fått reda på. Främst hade han utgått från Ekö-modellen som finns på Karlshamns museum. Ekö-modellen är gjord av Thure Wahlström på 1970-talet men illustrerar Ekö på 1900-1910-talen. Westrup berättade att än idag finns det två hus på Ekö som är relativt lika de hus som finns i modellen. Flera av bostäderna ägs fortfarande av släktingar till de som bodde där under 1900-talet.

Claes Westrup med sin nya bok.

På Ekö var fisket huvudnäringen medan jordbruk var en bisyssla. Man fiskade både inomskärs och utomskärs. Inomskärs fiskades flundra, gädda och ål medan utomskärs fiskade man sill, torsk och lax. De flesta hade grisar och det fanns även en grisförening som fungerade lite som en försäkring i fall att någon gris skulle dö eller liknande.

Ekö började bosättas runt sen medeltid tror man medan det finns faktiska bevis på att det fanns gårdar där runt år 1569. Fynd visar på att ön besöktes redan under stenåldern. Ön hade sin invånartopp under 1920 då det fanns över 120 bofasta på ön. Sedan dess har det sjunkit.

Det var en mycket trevlig och informativ föreläsning. Föreläsningen visade hur livet på Ekö var och den var även mycket personlig. Eftersom att husen ofta gick i arv så blev det som att följa invånarnas familjehistoria. Claes Westrup föreläste på ett delvis interaktivt sätt där publiken kunde avbryta och berätta något som de kom ihåg eller fått berättat för sig.

Elna Berntsson och Johan Berntssons farfars far skrevs om i boken, Bernt Svensson.
Linda Vesterbergs far Erik Olsson kom även han från Ekö.

Föreläsningen var en av de träffpunkter som Karlshamns Museum har hållit i och nästa träffpunkt blir den första advent då den årliga boken Carlshamniana släpps. Carlshamnania är en årsbok om små och stora händelser i Karlshamn som utgivits sedan 1986.

Text: & Bild: Emma Selan

Föregående artikelBacksippans förskola firade 10 år
Nästa artikelService, kvalité och kunskap är Stallbyggens ledord