Undersköterskan Elisabeth Granlöf tar hand om en patient.

Karlshamn
På Läkarhuset i centrala Karlshamn i anrika Televerkets gamla lokaler finns allt under samma tak. Bland annat specialistläkare i allmänmedicin, utbildnings-
läkare, distriktsköterskor, sjuksköterskor, KBT-terapeut, fysioterpeut, undersköterskor och administrativ personal. Nu finslipar man på programmet för årets första utav fyra tillfällen att ha öppet hus.

Sofie och Jenny hälsar med övrig personal välkommen till öppet hus.

Två av dem som är mycket engagerade för det kommande eventet är distriktsköterskorna Jenny och Sofie. När jag träffar dem vill de gärna berätta om sin arbetsplats och varför man vid fyra tillfällen under 2018 kommer att ha öppet hus.

– Alla vi här på Läkarhuset ser vårt arbete som en utmaning. Vi sätter stort värde på att våra patienter och besökare känner sig trygga och omhändertagna. En stor anledning till att vi idag har ca 5700 listade vårdtagare hos oss, tror jag är att vi har en familjär atmosfär och minimal omsättning på personal, kontinuitet i mötet med doktor eller sköterska, vilket är en trygghet. Alla undersökningar med patienter visar att man vill ha en ”egen” doktor berättar Jenny.

– En annan anledning att vi har så många listade både i och utanför vårt område är att man nog känner av att alla här på Läkarhuset trivs och har en fantastisk sammanhållning, säger Sofie. Här är ljusa fina lokaler som känns ”mindre vårdcentral”, en liten barnhörna med leksaker, böcker mm. Här fikar och lunchar vi tillsammans oavsett vilken position man har, det är väldigt mycket lika värde och det smittar nog av sig till patienterna, fortsätter Sofie.
– Vi har dagligen en läkare för akutare besvär på plats, vilket bokas genom telefonrådgivningen. Vid akuta besvär gör en sjuksköterska i telefon en bedömning så kallad triagering för besök på rätt vårdnivå, säger Jenny.

Receptionisten Ingrid Nilsson.

– Vi vill att fler människor ska få uppleva det vi och våra listade patienter upplever. Därför kommer vi under året att ha öppet hus vid fyra tillfällen: vaccination, förebyggande hälsovård/stroke, äldrevård och nalledagen för barn, berättar Jenny. Då kan man helt förutsättningslöst besöka oss, se våra fina lokaler, ställa frågor och få råd ifrån oss.

Vid vårt första öppet hus kommer Apoteket Kronan att vara på plats och även de kommer att ge sina professionella tips och råd och visa ett urval av sina produkter. – Vår förhoppning är att all personal kommer att vara på plats, säger Sofie. I samband med att vi har öppet hus kan man lista sig som patient här på Läkarhuset, avslutar Jenny och Sofie och hälsar alla hjärtligt välkomna fredagen den 27 april till öppet hus mellan 14.00-17.00.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelStudent, bröllop eller födelsedag? Boka er catering på Maxi i Olofström
Nästa artikelNyheter i årets Valborgsfirande i Näsum