Elin Daufeldt från Näsums Byutveckling på Öllers Backe där det blir full aktivitet under valborg.

Näsum
Tidigare år har Näsums Hembygdsförening arrangerat valborgsfirandet i Näsum, men nu tar Näsums Byutveckling över.

Näsums Byutveckling startade 2013 efter ett antal byaträffar där många idéer för att utveckla byn kom fram. En styrelse bildades och har sedan dess arbetat med att förverkliga en del av förslagen. Vi vill visa att det händer saker här och visa byns positiva anda, berättar Elin.

För de flesta större projekt eller arrangemang tillsätts en arbetsgrupp som delvis består av styrelsemedlemmar men också av andra som vill bidra. Nyligen blev det klart att föreningen tar över valborgsfirandet i byn, bl a därför att Hembygdsföreningen haft svårt att rekrytera folk som kan hjälpa till.

– Valborg kommer firas traditionellt men vi kommer även ha lite nyheter; dock börjar vi lite försiktigt det här första året och ser hur det faller ut. Vi kommer att återinföra körsången på skoltrappan; såsom det var för många år sedan. Observera att sången börjar redan halv 8, påminner Elin om. Därefter blir det fackeltåg med scouterna som tar oss upp till Öllers Backe och vi lyssnar på ett vårtal innan bålet tänds strax efter 8, säger Elin.

– Nytt är också att på backen kommer några stånd att finnas där man har möjlighet att utmana en kompis i ett par enklare tävlingar; givetvis gratis för alla! Scouterna ställer också upp och säljer grillad korv och fika, nämner Elin. Vi hoppas på god uppslutning från byborna och givetvis lite härligt vårväder!

Den 6:e maj kl 11 arrangeras för fjärde året det populära inslaget kosläppet på Micklagården. Vi kommer också att finnas på plats under Näsums IF:s ’Derbyfest’ 9 maj där vi bjuder på korv. Föreningen har även en hel del på gång under resten av året, bland annat företagsträff, cykelfest och julmarknad.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelLäkarhuset öppnar upp dörrarna
Nästa artikelGöranssons ett modernt företag med anor från 1927